VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 4 juni 2019, bijdragen van eigen leden

Op de bijeenkomst van vanavond konden de leden hun eigen waarnemingen van de voorbije maanden  tonen of een interessant artikel naar voor te brengen.

Vooreerst kwam de voorzitter aan bod.   Hij had nog een korte terugblik op de vorige vergadering met Peter Van Den Eijnde als spreker over webcamming. Eén iemand had op de VVS website gevraagd of de voordracht in pdf bestond. Peter heeft met betrokkene al contact gehad.

Dit jaar geen deelname aan de komende zonnekijkdag, aangezien we het publiek weinig kunnen tonen wegens de lage zonneactiviteit. Wel zal op zaterdag 13 juli, samen met AW Mercator, met enkele leden (Peter&Danielle, Dirk, Nel en Bruno) deelgenomen worden aan de activiteit "On the moon again", ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding in 1969. We stellen de telescopen op in Temse, ter hoogte van de Wilfordkaai 10 (tegenover de Kunstgalerij WilfordX).  AW Mercator zal starten vanaf 19 uur (opkomst maan), wij sluiten aan vanaf 21 uur. Er is een betaalparking vlakbij maar gratis parkeren kan ook verderop.

Als eerste spreker kwam André aan bod. 
Een twintig jaar geleden had hij zijn oog laten vallen op een Stowaway, een klein, handig reiskijkertje dat je bijna in je jaszak kon stoppen. Toen hij dat wilde aankopen, kreeg hij het bericht dat die telescoop niet meer gemaakt werd, maar men zou hem op een wachtlijst zetten. De volgende jaren kreeg hij de beschikking over andere korte telescopen o.a. een Televue Oracle, een Traveler, een Brandon. Toch bleef zijn voorkeur uitgaan naar de Stowaway.
In 2018 kreeg hij bericht dat men terug met de productie zou starten. Een bestelling werd geplaatst en ja, op 31.12.2018 kreeg hij een Stowaway 92 toegestuurd: 49,5 cm lang  en3,2 kg zwaar. In vergelijking met zijn voorgaande telescopen was deze een stuk korter en lichter. Uiteraard zijn de lenzen ook verbeterd. Hij is er zeer tevreden over.

De volgende bijdrage kwam van Maarten. Hij had een all-sky camera in mekaar gestoken en toonde enkele filmpjes van de nachthemel, alsook van enkele meteoren die hij met die all-sky camera gefotografeerd had. Tenslotte toonde hij nog enkele opnamen van o.a. de Krabnevel en M57.

Nadien kwam Dirk. Hij had wat beeldjes gemaakt van de kometen Iwamoto en West Hurley en ook wat opnames van enkele zwakke stelsels zoals NGC 3623, NGC 5353, NGC 5055,...

Dan was Hendrik aan de beurt. Hij had het over zijn zonnewaarnemingen van de eerste maanden van 2019. Hij besprak ook enkele actieve perioden van de voorbije maanden. Tenslotte toonde hij ook de grafiek van de 24ste cyclus. 
Sinds enkele weken worden zijn tekeningen ook op ALPO gepubliceerd.

Vervolgens was het aan Staf. 
Hij toonde enkele opnamen van zijn laatste reis naar La Palma. Beelden van Los Ardenes bij dag en bij nacht. Nadien toonde hij nog wat foto's van de Melkweg. De gebruikte apparatuur en de manier van werken en de nabewerking  kwamen uitgebreid aan bod. Hij toonde ook nog wat opnames van een aantal kometen die hij daar gemaakt had.

Na Staf was het de beurt aan Bruno.
Hij toonde enkele NGC objecten en ook wat maanbeelden van o.a. Gassendi, Hipparchus, Clavius, Tycho, Copernicus,...
Hij vertelde ook dat hij ingeschreven was voor de reis naar de zonsverduistering van 2 juli in Chili. Hij kijkt er al naar uit.

Als laatste kwam Peter aan de beurt. 
Hij toonde wat opnamen van M101 en van M106 alsook enkele startrails.

In de maanden juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten gepland.
 

Reageer