VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 4 mei 2021, online-vergadering door Josch Hambsch over Burgerwetenschappen

Wegens de corona-maatregelen wordt de bijeenkomst van vandaag weer online gehouden. Spreker is Josch Hambsch

De voorzitter begint met het administratief gedeelte:
De zonnekijkdag op 4 juli blijft problematisch. Er zal uitgekeken worden naar een waarnemingsplaats ofwel op het grasveld vóór het kasteel d'Ursel in Hingene ofwel voor het Fort van Liezele-Puurs. De vraag is ook of er voldoende leden met een telescoop zullen deelnemen. Hij zal bij de leden even informeren.

Dan is het de beurt aan Josch Hambsch, voor de VVS leden geen onbekende. Jos is al 45 jaar een zeer actief waarnemer vooral van variabelen. Hij is dan ook voorzitter van de VVS-werkgroep Veranderlijke sterren. Hij is een van de weinige VVS-leden naar waar een asteroide (33165 JoschHambsch) werd genoemd, omwille van zijn talrijke bijdrages tot wetenschappelijke waarnemingen van veranderlijke sterren.

Zijn voordracht van vandaag gaat over Burgerwetenschappen of hoe kunnen jullie deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek? 

Josch is sinds 1984 in België en is met CCD waarnemingen begonnen in 1998. Hoofdzakelijk nam hij veranderlijke sterren waar vanuit zijn tuin. Hij is ook lid van de Duitse vereniging voor sterrenkunde waarvan enkele leden samen gebruik maken van een remote sterrenwacht in Namibië. Sinds kort heeft hij een remote sterrenwacht in gebruik in Chili, waar hij ongeveer 320 nachten op een jaar kan waarnemen. `

·Verder is hij ook een zeer actief lid van de AAVSO (American Association of Variable Star Observers) waaraan hij reeds meer dan 4 miljoen waarnemingen heeft bijgedragen.

·Wat zijn de mogelijke gebieden om als amateur aan burgerwetenschappen te doen:
- fotometrie van sterren
- exoplaneetwaarnemingen
- spectroscopie
- heel diepe opnames van sterrenstelsels

Josch heeft zich de laatste jaren toegelegd op fotometrie m.a.w. het meten van het licht van sterren. Vroeger gebeurde dat visueel of via natte fotografie. Nu gebeurt dat met CCD of CMOS waardoor er een veel grotere nauwkeurigheid mogelijk is.
Zo kan men veranderingen van de helderheid van een ster waarnemen, wat info geeft van die ster, of men kan novae of supernovae waarnemen.
Omdat de waarneemtijd op grote sterrenwachten beperkt is, wordt dit hoofdzakelijk overgelaten aan amateurs, waarna zij hun gegevens delen met professionals. Omdat er zoveel data zijn, worden die verwerkt met bepaalde programma's. 
Veel van deze tools, maar ook de laatste nieuuwtjes kan je terugvinden op de AAVSO website of op de website van VVS werkgroep veranderlijke sterren.
Tot slot geeft hij ook enkele waarnemingsprojecten waar heel wat amateurs aan werken en waar jij zelf als amateur kunt aan meewerken:

- Nova Cas 2021 die momenteel aan 't verhelderen is
- het HADS project voor Delta Scutti sterren
- eclipserende dubbelsterren zoals bv. epsilon Aurigae
- het HOYS-CAPS project voor de uitbarsting van jonge sterren
- GAIA science alert workschop
- RR Lyr sterren in M3
- ZOO universe projecten
- NASA citizen science

Na de voordracht was er nog ruim tijd voor het beantwoorden van vragen.
 

Reageer