VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 5 december 2023: Koen Geukens over “Ruimtevaart in 2023”. Object van de maand: Jan Walschap met “Meteoren”.

De voorzitter heet iedereen van harte welkom. 
Zijn verontschuldigd: Maarten Van Leenhoven, Nelly De Backer en Dirk Artoos.

Verandering van lokaal

De voorzitter herhaalt nog even dat we vanaf nu onze vergadering houden op het volgende adres : CC Ter Dilft, Vergadezaal Box4
Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem
Tel 03 890 69 30, www.terdilft.be
De Vergaderzaal Box4 vind je gemakkelijk terug, door aan het foyer van de hoofdingang de centrale trap op te gaan en onmiddellijk naar links af te slaan. Vrije bezoekers, al of niet lid van de VVS, zijn steeds welkom.

o   Kosten:

- Huur zaal 7,5 Euro en Huur TV 11 Euro, samen 18,5 Euro per keer.
- Wordt gefinancierd via onze bijdrag van de gemeente (215,02 Euro)

o   Mogelijks zijn er goedkopere alternatieven in Puurs, waarbij de zaal gratis is en er ook drank voorhanden is.. maar de algemene feedback van de aanwezige leden is dat we hier nu goed zitten qua infrastructuur en dat we hier best blijven.

Agenda

·      VVS Deepsky Dag 2023: 18 november 2023 bij Mira

·      Zie aankondiging VVS-site.

·      Geen aanwezigen van onze club, dus ook geen verslag.
 

·      Resto Januari, gaat door in Bornem, rond de tweede maandag jan 2024: 8 januari

·      Driegangenmenu zonder drank 46 Euro, in Cultuurcafé Ter Dilft (zoals vorig jaar):
 

·       Soepje van het seizoen
of
·       Rundscarpaccio en parmezaan 

·       Sliptong Meunière en frietjes
of 

·       Stoofpotje van hert en rösti

·       Dame blanche
of
·       Taartje van de dag 

·      Is wel wat duurder dan vorig jaar, maar prijzen in Horeca zijn in het algemeen sterk gestegen.

·      Bruno en Dirk polsen respectievelijk bij Rik Blondeel  en Staf Geens of ze gaan komen en of ze dienen opgehaald te worden.

·      Partners zijn uiteraard welkom!

·      Uitnodiging zoals vorig jaar via Google Forms, super gemakkelijk voor iedereen.
 

Organisatie van VVS Afdeling 


De voorzitter is op zoek naar betere verdeling van taken binnen de afdeling. Dit moet ook het opvolging naar een nieuwe voorzitter faciliteren naar de toekomst toe.

Momenteel nemen Nelly en Rudy reeds een aantal taken op zich, waarvoor dank:

·      Nelly: maakt als secretaris het verslag op van de vergaderingen en de events.

·      Rudy: neemt de taak op van communicatie (internet en sociale media). 
Aan Rudy werd gevraagd of het ook mogelijk zijn om een Instragram site te maken. Dit is vooral nuttig om onze waarnemingsacitiviteieten aan te kondigen en om meer personen te bereiken (werving).

We zoeken nog een vrijwilliger voor de volgende taakomschrijving:

·      Verantwoordelijke waarnemingsdagen : de voorzitter wie van onze leden de organisatie van deze events op zich wil nemen? Het gaat over de zonnekijkdag, de nacht van de duisternis en de sterrenkijkdagen. 
 

Objecten  van de Maand

Losse bijdrage van Helena over de SPIP, een kleine Belgische satteliet voor multispectraal onderzoek.
Deze satteliet werd gemaakt door het Waalse Aerospacelab, gevestigd in Charleroi en is gelanceerd met een Falcon rakket. De onderneming Aerospacelab specialiseert zich in de miniaturisering en standardisering van sattelieten, waardoor de kostprijs van een satteliet spectaculair kan dalen. Zeker de moeite waard op om te volgen!

Volgende voorstellen voor objecten van de maand, werden genoteerd tijdens vorige vergadering en aangevuld met volgende datums:
 

·      Meteoren: Jan Walschap: 5 december

·      Orion Nevel: Rudy Moons: 6 februari

·      Trappist zonnestelsel: Helena Baeyens: 5 maart

·      M33: Peter: 2 april, nog te checken met Peter

·      Planetaire Nevels: Bruno 7 mei

·      Toelichting door Helena van het vermaarde Franstalig tijdschrift over astronomie “Ciel et Espace”, datum nog te bepalen.

·      De Maan, nieuwe geologische inzichten, door Dirk Van Mechelen”, datum nog te bepalen.

·      Seestar S50 review, door Rudy Moons, datum nog te bepalen.

·      Nog mogelijke onderwerpen, waarvoor nog een kandidaat spreker wordt gezocht:

o   Planeet Saturnus :?

o   Kometen : Tsuchinshan?

o   H-Alpha gebieden : Bart?

o   Time Lapse fotografie : ?

·      Opmerking een object van de maand kan zijn: elke vrij ledenbijdrage over een onderwerp zoals waarnemingen, nieuwe apparatuur, schetsen, artikels of foto’s, of interessante weetjes.

Object van de Maand: Jan Walschap "Meteoren”

Jan heeft zich jaren verdiept in de beschikbaar literatuur en tips en tricks die te vinden waren op het internet en geeft ook een heel interessante lijst van weblinks meer over het onderwerp. Wegens de beperkte tijd van de spreekbeurt, wordt vooral de opzet en de voorbereiding van de fotografische sessie nader bekeken. Hierbij komen de formules aan bod om uitgaande van de brandpuntafstand van de lens en de lichtsterkte om de maximale belichtingstijd en ISO gevoeligheid in te stellen. Dit is maar een richtlijn want in de praktijk dient toch altijd een en ander te worden uitgetest! 

Vervolgens komt ook de opstelling aan bod, zoals heaters, batterij laders en finders, maar evenals enkele voorbeelden van lichtsterke foto-apparatuur. Een lage F-waarde (of hoge lichtsterkte) blijkt echt wel een troef in dit soort fotografie.

Tenslotte worden de mooie resultaten van meteoor fotografie getoond over de jaren 2019 tot 2012 en sluit hij af met de belangrijkste praktische tips. Zie ook de ppt presenatie in PDF formaat bij de online folder “Objecten van de maand”.

Spreker Koen Geukens, “Ruimtevaart in 2023”

Koen, is sinds jaar en dag vaste medewerker van Urania en komt ons een overzicht geven over alles wat er in de ruimtevaart is gebeurd in 2023 en wat er op zal volgen. Hier alvast een beknopte samenvatting van verschillende thema’s in het domein:

·      Communicatiesatellieten:

Space X van Elon Musk heeft al heel wat treintjes in de lucht geschoten. In totaal zullen er meer dan 16.000 satellieten in een baan worden gebracht. Maar Bezos van Amazon laat zich niet onbetuigd en heeft ook een eigen project van enkele duizend satellieten. 
Ook Belgische Aerospacelab, is zoals eerder vermeld in dit verslag, bezig met het bouwen van modulaire en gestandardiseerde satelieten.

Het wordt dus erg druk in de lage atmosfeer boven onze aarde!

·      Raketontwikkeling:

Opnieuw spant SpaceX hier de kroon met de succesvolle en herbruikbare Falcon raketten die de kostprijs van een satellietlancering een stuk goedkoper maken. Ondertussen wordt de Super Heavy klaargestoomd. Koen overloop nog even de laatste lancering: ze eindigde wel in een ontploffing maar de Super Heavy met haar 33 raketten hebben prima gewerkt, wat op zich een prestatie is. Deze raket zal in het toekomstige maanprogramma worden gebruikt om een tankstation te bouwen rond de aarde van waaruit dan kan worden verder gevlogen met een aangepaste Super Heavy die op de maan kan landen en kan terugkeren (zei ook coverfoto).
Ook Amazon baas, Bezos, heeft met Bleu Origin zijn eigen raketprogramma, maar ook andere naties zoals China en India hebben hun eigen boosters. Voor Europa is het voorlopig wachten op Ariane VI. In afwachting hiervan, gebruiken we de Falcon. 

·      Ruimtestations: 

Het ISS wordt nog wel in het leven gehouden, maar het is niet zeker of deze nog een lang leven is beschoren omwille van de moeilijke samenwerking met de Russen. 
Naar de toekomst toe, rekent Nasa voor het aanmaken van ruimtestations op commerciële partners. Een aantal Amerikaanse bedrijven hebben reeds een aantal blauwdrukken voorgesteld. China, van haar kant is volop bezig met de uitbouw van haar eigen ruimtestation onafhankelijk van het Westen.

·      Maanverkenning:

Zowel India als China zijn de laatste tijd actief geweest met de exploratie van de maan. De Chandrayaan-3 missie van India, met een geslaagde landing en het uitzetten van een kleine roover is hier toch een opmerkelijke prestatie en zet India op de kaart als één van de weinige landen die in staat zijn om een lander op de maan te zetten. 
Ondertussen loopt er een wedloop om als eerste een maanbasis te realiseren. Hier zijn vooral China en de Verenigde Staten in betrokken. De Verenigde Staten zijn goed geplaatst met het Artemis programma, inclusief de ontwikkeling van nieuwe maanlanders, maar daar zal nog heel wat test tijd voor nodig zijn. Mogelijks komen de Chinezen hier sneller met een realisatie.

·      In ieder geval heel boeiende tijden in het vooruitzicht en zeker nog op te volgen in 2024! 
 

Afsluiting van de vergadering

Met het uitgebreide avondprogramma van bijdrages en sprekers was het intussen vrij laat geworden. Tijd dus om af te sluiten. De voorzitter bedankte hierbij Koen Geukens,Jan Walschap en Helena Baeyens voor de spreekbeurt en bijdrages.

Volgende vergadering:  Nieuwjaarsdiner op maandag 8  januari in de Cultuurcafé CC ter Dilft.

Omslagfoto verslag :  SpaceX Starship lunar lander op de maan. Credit: SpaceX

Bijlage : Jan Walschap - Presentatie Meteoren VVS_KB

 

 

Reageer