VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 5 oktober 2021, werkvergadering met bijdragen van eigen leden

Aanwezigen: Bruno, Dirk, Bart, Daniëlle, Dirk, Fons, Mark, Herman en Peter (verslag)
Verontschuldigd: Maarten, NelA
angezien onze secretaris Nel nog op verlof was en dus niet aanwezig kon zijn, heeft Peter zijn rol tijdelijk overgenomen. Dank alvastvoor jouw verslag Peter!

Nacht van de Duisternis

Voorzitter Bruno opent de vergadering met de Nacht van de Duisternis die op zaterdag 9 oktober a.s.plaatsvindt. Het is een samenwerking tussen twee VVS-afdelingen, m.n. Klein-Brabant en Mercator, en Natuurpunt. De locatie is Het Broek in Willebroek. In totaal meldden 6 leden zich aan om deel te nemen met apparatuur, waarvan 2 van VVS Mercator.

De promotie voor die avond is veelbelovend met vermeldingen op verschillende websites en in kranten. Tickets zijn te verkrijgen via de website van de gemeente Willebroek. Verschillende groepen van maximaal 25 personen vertrekken voor wandelingen en passeren langs de opgestelde telescopen. Bij slecht weer is een vervangprogramma voorzien door Dirk in samenwerking met Philippe  dat de deelnemers aanspoort om op een heldere avond enkele sterrenbeelden en objecten op te zoeken met behulp van een app en een verrekijker.

De voorzitter overloopt de praktische afspraken en staat ook stil bij de hygiënische maatregelen i.v.m. corona (ontsmettingsdoekjes voor oculairs, afstand bewaren, mondmasker).

  • Praktisch: de deelnemende leden verzamelen om 18h30 op de parking van Het Broek en zorgen ervoor dat de telescopen vanaf 19h30 operationeel zijn. Bruno en Mark spreken al om 18h af om nog een aantal zaken op te stellen.
  • Bruno bezorgt aan de deelnemende leden de praktische afspraken op mail.
  • De weersvoorspellingen zien er goed uit maar de luchtvochtigheid kan een probleem zijn. De maan is die avond nauwelijks zichtbaar, dus vooral Jupiter en Saturnus zullen de show stelen. Bij de praktische afspraken heeft Bruno ook suggesties van waar te nemen objecten gevoegd.
     

Lidgeld

Bruno roept op om de bijdrage voor de VVS en de afdeling te vernieuwen. Een mail volgt binnen de 2 weken. Fons was de eerste om zich meteen ter plaatse in te schrijven!
 

Eigen bijdragen

Dirk Artoos

Dirk is al sinds 1972 lid van de VVS en mede-oprichter van JVS Pallas, die o.m. de allereerste JVS-dag in Mechelen organiseerde.

  • Dirk vangt zijn bijdrage aan met een historisch familielid, Jan Van Ostayen (Johannes Stadius) uit de 16e eeuw, die o.m. wiskundige in Leuven en aan het hof van Filips II was. Op de maan vinden we de krater Stadius terug, die naar hem genoemd werd.

 

  • Dirk toont verschillende fotografische opnamen van ringvormige en totale zonsverduisteringen en deep-skyobjecten zoals de Eskimonevel, de dubbele open sterrenhoop in Perseus, de Halternevel enzovoort. Deze werden gemaakt met een gamma aan telelenzen, verschillende types telescopen en camera's.

 

  • Hij plant in de nabije toekomst een test te doen met duo-, tri- en quadband-filters om de lichtpollutie op zijn waarnemingsplekken tegen te gaan.
     

Bart De Borger

Bart toont zijn recente website, die erg mooi is. Hij overloopt de apparatuur en software waarmee hij deze prachtige resultaten boekt. Zijn basisinstrument is een Celestron 8 Edge HD, voorzien van een Starizona Hyperstar-systeem waarmee hij over een lichtkrachtig f/1.9-instrument beschikt.

De beeldbewerking van zijn opnamen doet hij met Pixinsight. Bart is bereid om in de nabije toekomst een demonstratie te geven hoe hij een ruwe opname met deze software bewerkt.

Vooral zijn erg lang belichte opname van de Heart en Soul-regio oogst veel lof van de deelnemers. Om zulke resultaten neer te zetten vanuit Vlaanderen, is een aanmoediging voor andere astrofotografen.
 

Bruno Vanderstichele

Bruno licht een deel van het VVS-weekend toe dat hij bijgewoond heeft. Er waren tal van interessante spreekbeurten over verschilllende thema's, zoals sterbedekkingen door planetoïden, een wereldwijde campagne om de impact van lichtpollutie te meten, een visuele waarnemer die de overstap naar remote astrofotografie maakte, primordiale zwarte gaten, het verhaal van Adolphe Neyts, pionier in de astrofotografie, de James Webb-telescoop en het Europese Galileo navigatiesysteem.

Tot slot vierde die dag de JVS ook z'n 50-jarig bestaan, waarbij onze voorzitter zich prompt zijn geboortedatum herinnerde en die nogal ver in het verleden vond liggen.

Ter afsluiting van deze boeiende vergadering, meldde Herman dat op 6 november e.k. bij Volkssterrenwacht Urania de Deep-skydag plaatsvindt.

Er werd nog enige tijd nagepraat in het aangrenzende café.

Inzet foto : Helix Nevel, NGC7293, door Bart De Borger

Reageer