VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 6 juni 2023: werk van eigen leden. Object van de maand: “De Pacman Nevel”

Aanwezig: Bruno Vander Stichele, Stephan Smet, Dirk Artoos, Bart De Borgher, Peter Van den Eijnde (notulen)

Verontschuldigd: Nel De Backer, Rudy Moons, Jan Walschap

Voorbije activiteiten

Bruno opent de vergadering en overloopt de voorbije activiteiten.

  • De spreekbeurt van Jef De Wit over 'kratertoerisme' was prima. Jef is een vlotte verteller en er kwamen heel wat verrassende zaken naar voren.
  • Rudy Moons heeft een korte spreekbeurt over de Orionnevel voorbereid maar kon deze, door omstandigheden, tot op heden nog niet geven. Deze wordt uitgesteld tot het najaar, wanneer het object weer zichtbaar is aan de hemel.
  • Bij navraag of er leden naar ATT Essen geweest waren, bleek dit niet het geval. Misschien iets voor volgend jaar. Stephan was wel naar een activiteit bij Robtics geweest.

Zonnekijkdag VVS

VVS Klein-Brabant neemt deel aan de zonnekijkdag van de VVS op zondag 2 juli e.k. Deze vindt plaats op het centrale plein in Bornem, dat prima gelegen is omdat er veel passage langs komt. Bruno heeft de nodige afspraken met de gemeente gemaakt maar verwacht nog de definitieve bevestiging van de activiteit. De gemeente heeft aangegeven dat deze binnenkort zal komen.

De activiteit vindt plaats van 10h tot 16h. Bijeenkomst van de leden ter plaatse vanaf 9h om de telescopen en infopanelen (Nel) op te stellen. Er zijn parkeerplaatsen voor ons vrijgemaakt, zoals vorig jaar.

Deelnemende leden: Bruno (h-alfakijker), Nel (wit licht), Peter (h-alfakijker). Bruno vraagt nog na of Dirk en Staf ook aanwezig kunnen zijn. Andere leden zijn altijd welkom om even langs te komen. Het is de ideale gelegenheid om reclame te maken voor onze club. Dirk heeft laten weten niet aanwezig te kunnen zijn, omwille van een reis naar het buitenland. We zoeken dus nog naar een vrijwilliger die Dirk wil vervangen.

Object van de maand: NGC 281 (Pacman nevel)

Bart brengt een geslaagde presentatie over de Pacman nevel in Cassiopeia, ook gekend in de catalogi als NGC 281, IC 11 en SH2-184.

Het gaat om een heldere emissienevel die deel uitmaakt van een H-II-gebied op 9500 lichtjaar afstand. Deze nevel van 20x30' groot werd ontdekt door E.E. Barnard in 1881 en is best zichtbaar in oktober/november, wanneer Cassiopeia hoog aan de hemel staat.

Bart toont ons enkele opnamen die hij van deze nevel maakte in het verleden met verschillende instrumenten, gaande van een 13cm f/5 Newton tot een C8 HD met Hyperstar.

Vragen staat vrij

De voorzitter wil deze rubriek nieuw leven inblazen en vraagt aan de aanwezige leden of er vragen zijn om in de groep te gooien?

Stephan Smet heeft enkele foto's gepost op de Whatsapp-groep van de club en vraagt of deze van goede kwaliteit zijn. Dit wordt beaamd; ze zijn veelbelovend.

Bruno heeft een vraag over een probleem dat hij soms ervaart bij het gebruik van flats en toont een eindresultaat van M101 waarbij de flats het beeld als het ware 'overgecorrigeerd' hebben. Ook Bart heeft dit al meegemaakt. Ondanks enkele adviezen, komen we er niet uit wat de precieze oorzaak is van het probleem maar het maken van flatdarks kan misschien helpen.

Eigen bijdragen

Ondanks het beperkt aantal aanwezigen, komen toch een heel aantal recente resultaten naar boven van Bart, Peter, Bruno en Dirk. De leden zijn duidelijk heel actief op vlak van astrofotografie !

De volgende activiteit is de zonnekijkdag op 2 juli; de volgende vergadering vindt plaats op 5 september.

Verslag : Peter Van Den Eijnde

Foto Pacman Nevel : Bart De Borger

Reageer