Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 6 oktober 2020, werk van eigen leden

De voorzitter startte de vergadering met de verwelkoming van Dirk Artoos.
Deze stelde zich voor en vertelde wat hij op sterrenkundig gebied zoal gepresteerd had en welke apparatuur hij hiervoor gebruikte. Hij bevestigde ons ook dat hij graag zou willen aansluiten bij onze afdeling VVS Klein-Brabant, wat we natuurlijk heel fijn vinden.

Vervolgens gaf de voorzitter een korte terugblik van de voorbije activiteiten en besprak ook even de komende activiteiten:

o   Op 1.9.2020 was er de voordracht van Thierry Duynslaeger over het HR diagram waarvan het verslag evenals de slides terug te vinden zijn op de VVS website afd. Klein-Brabant.
Het was een zeer interessante voordracht en heel praktisch om nadien zelf aan de slag te gaan en de ouderdom en levensfase van sterren te bepalen aan de hand van filters en optische meting van helderheid.

o   Op 3 en 4.10.2020 had in Genk het jaarlijks VVS/JVS weekend plaats. 
De voorzitter overliep nog even het programma en de verschillende voordrachten die gehouden werden. Men kon dit jaar het programma ook online volgen. 
Staf stelde  voor, als het VVS/JVS weekend volgende jaren nog online kan gevolgd worden, waarom dit niet in groep te volgen in ons vast lokaal. Deze suggestie gaan we zeker meenemen naar het volgende jaar.

o   De volgende activiteit,  op 10.10.2020, is de jaarlijkse Nacht van de Duisternis in het Blaasveld Broek in samenwerking met de gemeente Willebroek en Natuurpunt.
De activiteit moet in ieder geval corona-proef doorgaan, vandaar dat de gemeente Willebroek gewerkt heeft met voorinschrijvingen. Vanaf 19u zal een eerste groep van max. 20 personen vertrekken op de parking, begeleid door gidsen van Natuurpunt. Om het kwartier zal er een nieuwe groep van max. 20 personen vertrekken. De laatste groep zal vertrekken om 22u.
Bruno, Staf, Jan, Hendrik en 2 leden van Mercator Temse zullen hun telescopen opstellen aan het Scheyvaertshof. Aan de kijkers zullen tafeltjes geplaatst worden met handgel en ontsmettingsdoekjes om geregeld handen en materiaal te ontsmetten. Mondmaskers zijn verplicht.

o   De tijd is daar om het jaarlijks lidgeld te betalen: VVS lidgeld + lidgeld Klein-Brabant bedraagt voor het nieuwe jaar 43 € bij tijdige inschrijving voor 1 december 2020. Dit is een verhoging van 3 Euro. De voorzitter zal de leden aanschrijven om dit bedrag  te storten op de rekening van VVS-Klein-Brabant.

Op de bijeenkomst van vanavond was geen spreker voorzien maar konden de leden hun eigen waarnemingen van de voorbije maanden  tonen.

·      Als eerste kwam Staf aan de beurt.
Hij toonde een hele reeks foto's en ook enkele time-lapse filmpjes die hij gemaakt had van komeet Neowise. Er waren er enkele gemaakt vanuit zijn woonplaats Blaasveld, en ook enkele vanuit Puimichel in Frankrijk. Hij legde uit hoe hij te werk gegaan was, zowel om de foto's als om de filmpjes te maken en welke software hij gebruikte om de opnamen te  bewerken en er het maximum uit te halen. 
Hij toonde  ook enkele beelden van zijn 4-daags verblijf bij Danny Cardoen.

·      Nadien toonde Bart ook enkele foto's en enkele filmpjes van komeet Neowise, genomen vanuit zijn woonplaats Mariekerke en vanuit Oostende. Ook hij legde uit hoe hij te werk gegaan was. Vervolgens toonde hij nog enkele beelden van enkele deepsky objecten genomen vanuit Mariekerke.

Bijlage : een prachtige foto die Staf gemaakt heeft van de komeet Neowise

 

      
Deel deze pagina

Reageer