VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant: dinsdag 7 februari 2017

De vergadering begon met het overlopen van het programma en de sprekers voor 2017.

Vanavond was het weer aan de eigen leden om hun waarnemingen of nieuwtjes naar voor te brengen.

De spits werd afgebeten door Jan. Hij sprak over het verloop van de zonnevlekken en de relatie tot ons klimaat. Hij haalde ook een artikel van Klaus Peter Schröder aan i.v.m. een koude put boven de Noordpool die invloed zou hebben op ons weer.

Nadien kwam Hendrik aan het woord. Hij had het over zijn zonnewaarnemingen van december en januari. Aan de hand van tekeningen en grafieken was te zien dat de 24ste cyclus steeds maar minder en minder vlekken oplevert en dat deze cyclus behoorlijk minder actief was dan de twee voorgaande cycli.

Vervolgens kwam Maarten aan bod. Hij vertelde eerst over de wijzigingen die hij aan zijn sterrenwacht had uitgevoerd. Hij had ook een all-sky camera in elkaar geknutseld die elke minuut een foto maakt. Hij toonde  heel was filmpjes die hij met deze all-sky camera gemaakt had.
Nadien besprak hij wat beelden van nevels die hij in de voorbije periode gemaakt had.

Dan kwam Staf aan het woord. Hij had wat beelden bij die hij in de loop van de voorbije maanden genomen had in Blaasveld en op La Palma. Het waren vooral nevels die werden gefotografeerd, zowel met als zonder filter genomen. Ook gaf hij uitleg over de werkwijze die hij gevolgd had en de bewerking achteraf.

Als laatste spreker kwam Bruno aan het woord. Hij toonde eerst zijn telescopen waarmee hij waarnam en nadien besprak hij enkele beelden die hij van bij hem thuis genomen had.

Tot slot werd beslist dat ook dit jaar zal deelgenomen worden aan de komende zonnekijkdag. De toelating bij de gemeente Boom zal aangevraagd worden.

 

Reageer