VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 7 maart 2023: Pieter Mestdagh over "Astrobiologie in ons zonnestelsel". Object van de maand: Mars

VVS Klein-Brabant, dinsdag 7 maart 2023:  
Pieter Mestdagh over "Astrobiologie in ons zonnestelsel".
Object van de maand: Mars

De voorzitter heet iedereen hartelijk welkom. 
Hij verontschuldigt  Stephan Smet en Jan Walschap.

Het agenda:

De voorzitter overloopt het agenda:

·      Vandaag, 7 maart, is het de beurt aan Pieter Mestdagh over Astrobiologie in ons zonnestelsel en object van de maand Mars.

·      Op 4 april komt Ivo De Meulenaere spreken over EAA, de PC aan de telescoop en object van de maand Dubbele en meervoudige sterren.

·      Op 2 mei komt Jef De Wit spreken over Kratertoerisme en object van de maand de Orionnevel.

·      Op 6 juni zijn het bijdragen van eigen leden en het object van de maand is nog niet gekend.

·      Op 2 juli is er de Zonnekijkdag in het centrum van Bornem.
      
Na de vakantie dienen nog een aantal sprekers en objecten van de maand ingevuld te worden.

Het object van de maand: Mars

De voorzitter heeft een presentatie gemaakt met de focus op de atmosfeer van Mars.
Hij geeft vooreerst enkele algemene gegevens over de planeet.

·      De samenstelling van de ijle atmosfeer van Mars verschilt van die van de Aarde. De roodachtige kleur is te wijten aan ijzeroxide. Stofstormen komen er regelmatig voor.

·      Is er water aanwezig? Onder de ijskappen zit een residuele ijslaag. Men vermoedt dat er 3 à 4 miljard jaar geleden water aanwezig was.

·      Mars kan goed waargenomen worden door een telescoop waarbij men best gebruik maakt van filters. Zo kan men ook schitterende beelden maken van de planeet. Hij toont er enkele. 

·      Hierbij geeft hij nog enkele interessante links.
 

Astrobiologie in ons zonnestelsel.

De voorzitter geeft vervolgens het woord aan Pieter Mestdagh.
Pieter is bioloog, ESERO Belgium coördinator en lesgever Astrobiologie in ons zonnestelsel.
Hij begint zijn voordracht met een korte studie van het leven in het heelal. 

·      Hij lijst de kenmerken op waarom de Aarde zo'n unieke planeet is o.a. door de platentektoniet. Planeten zonder platentektoniet kunnen waarschijnlijk geen leven voortbrengen.

·      Hoe ontstaat het leven? Hier bespreekt hij de theorie van de white smokers die mineralen meebrengen. Als er ergens white smokers gevonden worden, bestaat de kans dat er leven is, ook op andere planeten of manen.
Eenvoudig leven kan overal in het heelal ontstaan en is zeer waarschijnlijk. Complex leven daarentegen is zeer zeldzaam.

·      Vervolgens richt hij de schijnwerpers op Mars. Er is een periode geweest dat er water op de planeet was. Maar 3 miljard jaar geleden is Mars een koude, droge planeet geworden. De atmosfeer is verdwenen, mogelijk zijn er nog ondergrondse waterlagen. Er is geen ozonlaag, de oppervlaktelaag is dood en er zijn geregeld stofstormen.

·      Hij overloopt de Marsmissies die hebben plaats gevonden en belicht de activiteiten van de Marswagentjes Curiosity en Perseverance. Vooral deze laatste zou stalen nemen van de Marsbodem die later teruggebracht zullen worden naar de Aarde.

·      Na Mars bespreekt hij de ondergrondse oceanen op de manen Enceladus, Europa en Titan waar mogelijk leven zou kunnen zijn.
Nieuwe missies naar ijsmanen zijn gepland. Dit alles om een mogelijke vorm van eenvoudig leven te ontdekken. Hij vernoemt JUICE, Europa clipper en Dragonfly. Wat die missies zullen opleveren, zal de toekomst uitwijzen.

·      Nadien beantwoordt Pieter nog een aantal vragen.

De voorzitter bedankt Pieter voor zijn voordracht en iedereen voor hun aanwezigheid en sluit de vergadering.

Volgende vergadering: 4 april

Dan komt Ivo De Meulenaere spreken over Electronically Assisted Astronomy en het object van de maand is dan Dubbele en meervoudige sterren.

Omslagfoto verslag : Geysers op Enceladus, Credit Nasa/JPL

Reageer