Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 7 september 2021, door Koen Geukens “Naar de maan en Mars”

De secretaris opent de vergadering  en verontschuldigt de voorzitter die nog met vakantie is.

Hij blijft nog even stilstaan bij het overlijden van André Van der Elst, die jaren lid was van VVS Klein-Brabant en ook talloze spreekbeurten heeft gegeven.

Vervolgens overloopt hij het agenda voor de komende maand:
- op 2 en 3 oktober gaat het VVS weekend door in Vayamundo in Oostende. Men kan nog altijd inschrijven via de website van de VVS.

- op 5 oktober is onze volgende bijeenkomst met werk van eigen leden.

- op 9 oktober heeft de Nacht van de Duisternis plaats. Zoals de vorige jaren gaat deze door in het Blaasveld broek in samenwerking met de gemeente Willebroek, Natuurpunt en ANB.
Vanaf 19u brengen gidsen van Natuurpunt om het kwartier groepen van 25 personen naar het Scheyvaertshof. Daar zullen een aantal telescopen opgesteld worden. Komen met hun telescoop: Dirk, Jan en Nel. Ook Bruno heeft toegezegd, zodat er 4 telescopen zullen zijn. Er zal nog contact opgenomen worden met VVS Mercator om nog enkele personen te vinden die bereid zijn om met hun telescoop af te komen.
De gemeente heeft gevraagd om een vervangprogramma in geval van slecht weer. Als er elk kwartier een andere groep komt, zal dat programma maar 15 min mogen duren.
Nel heeft nog een powerpoint presentatie “Reis door het zonnestelsel” (een 25 dia's).
Dirk stelt voor om het computerprogramma Sky Safari te gebruiken om de sterrenhemel van die avond te projecteren en aan de hand daarvan wat sterrenbeelden te tonen.
Wat het uiteindelijk wordt, zal overgelaten worden aan de voorzitter.

- Er is een oproep gekomen vanwege de VVS om deel te nemen aan de Sterrenkijkdagen van 12 en 13 november. De voorzitter heeft eerder voorgesteld om te wachten tot 9 oktober of de Nacht van de Duisternis al dan niet kan doorgaan. Indien deze niet kan doorgaan, dan kunnen we alsnog deelnemen aan de Sterrenkijkdagen. De voozitter zal contact opnemen met het VVS secretariaat.

Nadien geeft de secretaris  het woord aan Koen Geukens, de specialist van de VVS voor wat er zich allemaal afspeelt in de ruimtevaart.

Volgens Koen staat er heel wat te gebeuren rond de maan en Mars.
Het is Elon Musk die, na een reeks van mislukkingen, contact heeft genomen met NASA voor de bouw van SpaceX.
In de voorbije maanden zijn een aantal testvluchten geweest met de Starship, maar er moet nog een eerste trap onder. Hij toont een simulatie hoe Starship landt en terug vertrekkensklaar wordt gemaakt en hoe snel dat in zijn werk gaat.
NASA zou Starship gebruiken om op de maan te landen. Andere bedrijven, waarvan het ontwerp niet weerhouden werd,  tekenden hiertegen bezwaar aan.
Er zijn ook al een aantal testen geweest in het kader van het ARTEMIS project om tegen 2024 terug mensen op de maan te doen landen.
Ook CAPSTONE gaat één van de volgende maanden gelanceerd worden, dit ter voorbereiding op de lunar gateway, om op die wijze in een lange elliptisch baan te komen.
Als dit operationeel is voor de maan dan kan dit ook voor Mars, daarom de keuze voor SpaceX.
NASA zoekt ook leveranciers voor maanlanders met als doel maangrond op te graven, vooral richting zuidpool.

Uiteraard zijn er nog andere landen die plannen hebben om naar de maan te gaan. ESA, Rusland en China bespreken hun planning zelfs tot na 2036. Maar ook Japan, Korea en India willen naar de maan.

Als we dan naar Mars kijken zijn er met de helicopter ongeveer 12 vluchten gemaakt, deze stuurt de maanwagentjes aan die bodemmonsters verzamelen. Vanaf 2022 worden een aantal operationele vluchten verwacht om aldus Marsgrond naar de aarde te brengen.

Wat we nog allemaal kunnen verwachten, zal de toekomst uitwijzen!

Foto : Artemis logo - Nasa

Deel deze pagina

Reageer