VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant en AW Mercator: 9 oktober 2021 Nacht van de Duisternis

Sedert enkele jaren wordt de Nacht van de Duisternis georganiseerd in het Broek in Blaasveld-Willebroek, een samenwerking van de gemeente Willebroek, Natuurpunt, het agentschap voor Natuur en Bos en de VVS-afdelingen Klein-Brabant en AW Mercator Temse.
Door de geldende corona-maatregelen moest er dit jaar vooraf worden ingeschreven. Er werden in totaal 9 groepen van 25 personen gevormd, dus een totaal van 225 personen waarvan behoorlijk wat kinderen.

Het was een schitterende avond, met alleen enkele hoge wolkensluiers aan de hemel.
De eerste groep verzamelde om 19u op de parking in de Broekstraat in Blaasveld. Om het kwartier  maakten gidsen van Natuurpunt met de groepen een wandeling door het Broek richting  Scheyvaertshof, gelegen midden in het natuurgebied. Onderweg werd de nodige info gegeven over het nachtleven van de dieren.
Op het open veld vóór het Scheyvaertshof hadden we zes telescopen opgesteld, die gezamenlijk bemand werden door leden van VVS Klein-Brabant en van VVS AW Mercator Temse.

De gemeente Willebroek had gezorgd voor nadarhekkens om de zone waar de telescopen stonden af te bakenen. De gemeente had eveneens gezorgd voor handgel en ontsmettingsdoekjes. 
Vrij snel kon een beeld opgevangen worden van Jupiter en zijn manen en van Saturnus met de ringen. Het waren meestal families die gezamenlijk aanschoven aan de telescopen. Heel wat bezoekers hadden nog nooit dergelijke beelden gezien en waren echt verwonderd. 
Hoe later op de avond, hoe vochtiger de omstandigheden werden. Materiaal en vooral lenzen en oculairs dienen geregeld gereinigd te worden.
In de blokhut hadden we VVS-folders, Sterrenkijkkranten, oude nummers van Heelal en oude Hemelkalenders gelegd. Zij werden gretig meegenomen. Ook werden enkele sterren- en maankaarten verkocht.
Natuurpunt had hier ook een stand opgezet.
Vóór de blokhut konden de bezoekers ook genieten van een kop warme chocomelk of een beker warme soep.
Nadien gingen de groepen nog naar het museum met opgezette dieren. Dat bezoek gebeurde alleen met zaklampen, zo kreeg men toch een unieke indruk van de dieren.
Nadien  brachten de begeleiders de groepen terug naar de parking.
Het was rond 22u45 toen we telescopen en materiaal  konden inpakken. 
Er werd nadien nog even nagekaart en iedereen was opgetogen over de vlotte organisatie.
Er werden al afspraken gemaakt voor de Nacht van de Duisternis in 2022!

 

Reageer