VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant en AW Mercator, zaterdag 14 oktober 2023: Nacht van de Duisternis in Willebroek

Zoals de voorbije jaren werd de Nacht van de Duisternis wederom georganiseerd in het Broek in Blaasveld-Willebroek, een samenwerking van de gemeente Willebroek, het agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de VVS-afdelingen Klein-Brabant en AW Mercator Temse.

De gemeentediensten hadden weer gewerkt met voorinschrijvingen. Zo had men van 19 tot 21u elk kwartier een groep van 25 personen gevormd. Heel wat huisgezinnen met kinderen maakten er deel van uit.
Op het open veld vóór het Scheyvaertshof hadden we vijf telescopen opgesteld: twee die beelden toonden op een monitor en drie waar men visueel moest door kijken. De gemeente Willebroek had gezorgd voor nadarhekkens om de zone waar de telescopen stonden af te bakenen, zo kon het publiek niet vóór de telescopen komen.
Het weer was wisselend bewolkt, nu en dan een opklaring, gevolgd door enkele wolkenvelden. Maar er was geregeld ruimte om de sterrenhemel te bekijken.
Om 19u30 brachten vrijwilligers van Natuurpunt de eerste groep deelnemers naar de telescopen.
Vrij snel kon een beeld opgevangen worden van Saturnus met de ringen en kort daarna van Jupiter met de 4 grootste manen. Heel wat bezoekers hadden nog nooit dergelijke beelden gezien en waren echt verwonderd. 
Hoe later op de avond, hoe vochtiger de omstandigheden werden. Materiaal en vooral lenzen en oculairs dienden geregeld gereinigd te worden.
Op enkele tafeltjes hadden we VVS-folders, Sterrenkijkkranten en oude nummers van Heelal en Astra gelegd. Zij werden gretig meegenomen. 
In de blokhut konden de bezoekers ook genieten van een kop warme chocomelk of een beker warme soep.
Nadien  brachten de begeleiders van Natuurpunt de groepen terug naar de parking.
Het was rond 22u45 toen we telescopen en materiaal  konden inpakken. 
Er werd nadien nog even nagekaart en iedereen was opgetogen over de vlotte organisatie. De Nacht van de Duisternis is hier stilaan een klassieker geworden.

Er werden al afspraken gemaakt voor 2024: zaterdag 12 oktober. 

Bijlage : enkele sfeerfoto's

Reageer