Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant: woensdag 14 oktober 2015

Op de maandelijkse bijeenkomst  was er deze maal geen gastspreker uitgenodigd.

De avond werd gevuld door administratieve zaken, gevolgd door voordrachten en waarnemingsresultaten van eigen leden.

Na het innen van het lidgeld voor 2016 werden de data van de bijeenkomsten voor volgend jaar vastgelegd.
Het jaarlijks etentje heeft plaats op maandag 18 januari in Salpicon Boom om 19u.
De maandelijkse vergaderingen hebben plaats telkens de eerste dinsdag van de maand, tenzij het een feestdag is, dus 2 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni, 6 september, 4 oktober, 8 november en 6 december. 5 maal wordt een gastspreker uitgenodigd, 4 maal zullen de eigen leden de avond vullen.
Op zaterdag 12 maart wordt deelgenomen aan de Sterrenkijkdag. Locatie: zaal Bosveld, Edmond Verheydenstraat 16 in Heindonk.


Dirk had wat zoekwerk verricht naar een aantal sterrenwachten en musea die interessant zijn voor een bezoek. Plaatsen in Vlaanderen, Wallonië, Normandië, Nederland en Duitsland werden besproken. Hier werd nog geen beslissing genomen.

Na het administratieve werk kwam Rik aan de beurt. Hij had het in zijn "Historik" over de Amerikaanse amateurastronoom Leslie C. Peltier.
Geboren in Delphos (USA) in 1900 wordt Lelie C. Peltier beschouwd als de beste amateurastronoom.
Hij bekwaamt zich in de meubelmakerij.
Op zijn 15de begint hij zich echt te interesseren voor sterrenkunde en doet hij waarnemingen van de sterrenhemel in de omgeving van het landgoed waar hij woonde.
Op zijn 16de koopt hij zijn eerste telescoop.
Zelfstudie en contacten met Olcott (schrijver van "A field book of the stars" en stichter van AAVSO) brachten hem nog nauwer in contact met de sterrenkunde.
In 1918 krijgt hij een refractor van 10 cm in leen van het AAVSO.
Later leent hij van Russell een 15 cm refractor voor komeetonderzoek.
In 1925 ontdekt hij zijn eerste komeet.
Hij verlaat zijn geboorteplaats en gaat als houtbewerker aan de slag, waarvoor hij trouwens een opleiding heeft gekregen. In die tijd ontwerpt en maakt hij een kleine, draaiende houten sterrenwacht.
In 1959 laat zijn zoon Stanley de verouderde sterrenwacht en telescoop van Miami overbrengen naar zijn landgoed. Sterrenwacht en telescoop worden gerestaureerd en hij gaat nu verder met waarnemingen van cataclysmische variabelen.
Hij heeft in totaal 12 kometen waargenomen en 132.000 schattingen van variabelen gemaakt. Hij schreef ook het bekende boek "Starlight nights". Hij kreeg talrijke onderscheidingen en asteroïde 3850 Peltier is naar hem genoemd.
In 1980 sterft hij aan een hartaanval.

Nadien Historik is het tijd voor een informele babbel waarbij een aantal leden de resultaten van hun waarnemingen tonen:

Dirk toont zijn telescopen en vertelt over de werkwijze die hij gebruikt om tot een degelijke foto te komen. Hij toont enkele resultaten die hij de laatste dagen gemaakt heeft en die best gezien mogen worden.

Bruno vertelt over zijn visuele waarnemingen van de laatste maanden.

Nel vertelt over zijn zonnewaarnemingen van augustus-september 2015.

Maarten heeft het over zijn nieuwe website en toont zijn astronomische apparatuur waarmee hij werkt. Hij toont de resultaten die hij de laatste weken gemaakt heeft, zowel wat betreft variabelen als het maken van foto's.

Deel deze pagina

Reageer