VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

1 juni 2012: Afdelingsavond Wetteren: Zonnefotografie door Erik Pylyser

Op vrijdagavond hadden we opnieuw een VVS Scheldeland Afdelingsavond in de Warande te Wetteren.

Hiervoor hadden we Erik Pylyser gecontacteerd. Erik maakt de laatste jaren erg mooie astrofoto's en heeft zich meer en meer toegelegd heeft op het fotograferen van onze zon, zowel in wit als H-Alfa licht.
Erik was bereid ons een overzicht te geven van z'n leercurve in de astrofotografie, samen met een overzicht van de gebruikte materialen en telescopen. Ook de nabewerking van z'n ruwe beelden werd ruimschoots belicht. 

Erik begon met zichzelf voor te stellen. 
Hij is afgestudeerd als licenciaat in de Natuurkunde aan de VUB, met een specialisatie in de sterrenkunde. Daarna haalde hij z'n PhD in de astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Z'n loopbaan begon in de privesector bij Space Application Services te Zaventem, een firma die meewerkt aan diverse projecten met betrekking tot de ruimtevaart. Tot op heden werkt hij bij de Koninklijke Sterrenwacht van België aan het PROBA2 project (Project for Onboard Autonomy 2), de opvolger van PROBA, een satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gemaakt door de Belgische firma Verhaert Space NV. De hoofdopdracht is het demonstreren van nieuwe technologie in de ruimte. Daarnaast heeft Proba-2 een wetenschappelijke missie, namelijk het observeren van de zon. Hiervoor dienen de instrumenten SWAP en LYRA, waar Erik operator en science coordinator van is.

Z'n amateur-astronomische carriere begon echter later, in 2010 tijdens een zomerreis naar La Blaque. Daarna was er voor Erik geen houden meer aan en volgden de astrofoto's in sneltreinvaart.
Erik had voor z'n voorstelling heel wat 'hands-on' materiaal meegebracht, waardoor we een eenvoudige setup konden doen met een kleine refractor, een zwart-wit camera en 2 laptops (ééntje met de capture software, een andere (snelle) laptop voor de verdere beeldbewerking). Zo werd al snel een tak van een boom buiten in de verte in beeld gebracht (wegens het ontbreken aan een ondergaande zon in ons vergaderlokaal... ). Erik demonstreerde hoe je op een eenvoudige wijze kan scherpstellen, de nodige belichtingsparameters kan instellen en een opname kan maken.

Daarna nam hij ons mee op een erg uitgebreide demonstratie hoe hij de opgenomen ruwe beelden verwerkt in vervolgens Registax 6 of Autostakkert 2 en uiteindelijk Photoshop voor de allerlaastste finishing touch. Ik moet zeggen dat iedereen op het puntje van z'n stoel zat, toen Erik van een bestaande ruwe opname van de zon uiteindelijk tot een puik beeld kon distileren. Er blijkt dat er op het vlak van elektronische beeldverwerking veel interesse is binnen VVS Scheldeland bestaat. Els kon zelfs een cursus Photoshop geven in de toekomst voor de geinsteresseerden.

Ik geef hieronder ook nog de link naar het filmpje van Mark Townley mee, waarin zo'n proces volledig uit de doeken wordt gedaan.

Het werd al snel dik 23u, met een avond vol zonnewaarnemingen en beeldverwerkingen. 

Reageer