VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

20 oktober 2012: VVS Scheldeland Nacht van de Duisternis te Berlare

Zaterdag 20 oktober nam VVS Scheldeland samen met vzw Durme deel aan de Nacht Van De Duisternis te Berlare. Van de gemeente Berlare hadden we de medewerking gekregen van Phillis Bauwens, de duurzaamheids- en mobiliteitsambtenaar. Zij zorgde voor het voor het doven van de openbare verlichting in de omgeving van de 'Scheve Villa' aan de Donklaan. Door tussenkomst van EANDIS werd zelfs het het hele weekend de straatverlichting in de omgeving gedoofd. 

Vzw Durme stelde een tent op voor de bezoekers van de 'donkere wandeling' in de buurt, schuin rechtover de 'Scheve Villa'. De straat werd met met een aantal nadarhekkens deels afgesloten om doorgaand verkeer te weren, maar plaatselijk verkeer werd toegestaan. Phyllis zorgde voor heerlijke warme soep, frisdrank en Thomas Van Lancker van vzw Durme had een paar bakken Lokerse Dobbel mee.

Het weer die avond was bewolkt. Die bewolking was in de latere namiddag verder toegenomen uit het Westen en rond het tijdstip van het opstellen van de tent om 19u viel de eerste nattigheid reeds uit de lucht. Er werd toen beslist om geen telescopen op te stellen. 

De wandeling startte om 20u, rechtover de Scheve Villa en was onder leiding van Thomas Van Lancker, een ervaren natuurgids. Het aantal deelnemers was beperkt, ik schat dat een 40 tal personen deelnam, waaronder veel kinderen. 

De wandeling was leerrijk en inforamtief en Thomas sprak over het ontstaan van de turfputten in de regio, de natuur die er zich rond heeft ontwikkeld en hoe vzw Durme het gebied beheerdt. We kregen ook verschillende glimwormpjes te zien, die zich tussen de struiken verstopt hadden. Voorts kregen we veel vragen over de sterrenhemel van de aanwezigen, zeker van een aantal kinderen, die deze donkere wandeling super avontuurlijk vonden. We trachtten zoveel mogelijk op deze vragen te antwoorden, ook al hadden we geen practische hulpmiddelen om sterren te tonen die avond. Met handen en voeten werden oa een maans- en zonsverduistering uitgelegd, wat vallende sterren zijn, hoe een bolhoop eruit ziet en waarom we op Jupiter niet kunnen staan. De wandeling werd afgesloten in een donker bos vlakbij het donkmeer, waar Thomas de groep deed raden naar geluiden van verschillende nachtvogels. Hij had hiervoor een draagbaar toestelletje mee met een aantal opnames van nachtvolgels. Zo leerden we ook dat de verschillende soorten uilen in onze streek allemaal een verschillende roep hebbe. We hoopten ook op die manier een antwoord te krijgen van een mogelijke nachtuil in de omgeving, maar zonder succes. 

We keerden na een wandeling van een dik uurtje terug naar de tent, waar alle deelnemers getrakteerd werden op een paar kommen lekkere soep. De sfeer zal er goed in, met enkele vuurkorven en kaarsen bij de tent. Ondanks het slechte waarneemweer werd er nog laat in de avond nagepraat over practische sterrenkunde, nachtelijke wandelingen en toekomstige donkere wandelingen in de omgeving. 

Onze dank voor de mooie samenwerking met de gemeente Berlare (Phillis) en vzw Durme (Thomas)!

Reageer