VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

20 september 2013: VVS Scheldeland afdelingsavond over veranderlijke sterren

Op vrijdagavond 20 september hadden we Bruno Billiaert uitgenodigd.

Bruno is de huidige werkgroepleider van de Werkgroep Veranderlijke Sterren en hij had uiteraard heel wat te zeggen over het visueel waarnemen van variabelen.

Als inleiding had hij het over de verschillende soorten veranderlijken: de pulserende, de eclipse, de eruptieve, de cataclysmische, de roterende, alsook over quasars, blazars en X-ray bronnen. Hij duidde het onderscheid tussen de verschillende veranderlijken aan de hand van voorbeelden en grafieken.

Vervolgens stond hij stil bij de naamgeving van de veranderlijken en hoe die tot stand gekomen was. Belangrijk punt uiteraard om te weten welke ster men precies moet waarnemen.

In het volgende deel behandelde hij het waarom van veranderlijken waar te nemen.
In de eerste plaats om wetenschappelijke gegevens te verzamelen.

Zo is een samenwerking tussen amateurs en profs van groot belang. Profs doen immers geregeld beroep op amateurs om bepaalde sterren waar te nemen.


Je waarneemtechnieken verbeteren kan ook een reden zijn, of de schoonheid van bepaalde sterren bekijken (bv. Albireo) of ook gewoon voor de fun om lijstjes bij te houden of certificaten te verwerven.

Nadien kwamen de voorbereidingen van zo'n waarneemavond aan bod: de kaartjes, het materiaal, een klokje, een waarneemschriftje, e.d. Hoe er precies moet waargenomen worden en wat er allemaal dient genoteerd te worden.

Wanneer er best wordt waargenomen en ook de rapportering van de waarnemingen kwam ter sprake:  naar  de werkgroep Veranderlijke Sterren en naar het AAVSO.

 

Vervolgens besteedde hij veel aandacht aan de te gebruiken instrumenten. Hij zelf gebruikt meestal een binoculair op statief, maar om zwakke sterren waar te nemen is toch een telescoop vereist.

Kortom, het was een boeiende avond! Met dank aan Bruno voor deze verhelderende ;-) presentatie!

Reageer