VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

22 februari 2013: Afdelingsavond Wetteren: Webcam technieken door Bart De Clercq

Onze afdelingsavond van 22 februari stond geheel in het teken van de 'High Resolution' fotografie van de Maan en Planeten.
Deze specialisatie binnen de astrofotografie heeft de laatste decennia een fenomenale opmars gemaakt. En wie kon ons dat beter toelichten dan één van de 'goeroes' in dit vakgebied, Bart De Clercq. We hadden de eer en het genoegen Bart te kunnen strikken voor een presentatie en een praktische workshop. Bart startte zijn presentatie met korte toelichting over de geschiedenis van de 'Maan en Planeten fotografie'. Een vergelijking tussen de analoge beelden (Leo Aerts) van 40 jaar geleden en de huidige digitale resultaten, maakt de (r)evolutie frappant en opmerkelijk.
Daarna nam Bart ons mee voor een overzicht van de beschikbare 'hardware' en 'software'. De 'hardware' of de camera's blijven een opmerkelijke evolutie doormaken. Na de klassieke webcams zijn er de laatste tien jaar heel wat uitstekende 'hoge resolutie' camera's op de markt verschenen. We spreken hier de DMK's, de Basler's en recent nu ook de ASI camera (van ZWO). Het bereik en de resolutie van deze nieuwere toestellen is fenomenaal.
Natuurlijk, een 'ruw' beeld is één ding, maar het vraagt heel wat diepgaande kennis en ervaring om ze te converteren naar de vele schitterende eindresultaten die we te zien kregen. Bart gaf heel wat toelichting rond het verwerken van de ruwe beelden. Pakketten zoals Astrostakkert2, Registax, Photoshop kwamen uitgebreid aan bod. De interesse in onze groep om de slag te gaan met deze informatie is groot, er werden heel veel praktische vragen gesteld. Bart ging hier graag op in en op deze interactieve manier werd het een onvergetelijke avond.

Bart sloot kort af met een andere passie van hem, de fotografie van het hele kleine, de macrofotografie. Allerlei schitterende opnames van schitterende beestjes passeerden de revue.

Bij deze wensen we Bart nogmaal hartelijk te bedanken voor deze schitterende en boeiende avond. Het is een onderwerp dat in onze afdeling sterk leeft en we kijken intern hoe we hierrond een aantal praktische sessies kunnen organiseren. We denken hier aan samen opnames maken en daarna de beelden samen bewerken. Wordt dus vervolgd.

Volgende maand blijven we actief in dit onderwerp. Op 22 maart ontvangen we Edwin Pottillius. Hij zal spreken over zijn ervaringen in de fotografie van de Maan en de planeten. Een niet te missen presentatie!

Hier kan u een aantal sfeerbeelden van de avond bekijken.

Reageer