Scheldeland - WaaslandVVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

9 maart 2012: Aster De Voldere - Astrofotografie en AstroArt

Vrijdag 9 maart 2012 hadden we een afdelingsavond in de Warande te Wetteren. Kersverse vader Bart Godderis was ook aanwezig en gaf een traktatie voor z'n zoon Briek.
Aster De Voldere gaf die avond een boeiende presentatie over digitale deepsky fotografie met de MX7 CCD camera en een 150mm F5 Newton telescoop.
Het is verbazingwekkend welke zwakke deepsky objecten Aster met z'n 15cm Newton telescoop kan vastleggen. Bovenop z'n opnames kon Aster met behulp van het programma AstroArt, de opnames (fit bestanden) voorzien van een referentie patroon. 
De astrometrische and fotometrische calibratie vormt de basis van Astroart. Hierdoor is de identificatie van zwakke sterrenstelsels mogelijk, onder andere met data uit de Hubble Guide Star Catalogue (18 miljoen sterren, tot magnitude 15). Ook de USNO A en B catalogi worden ondersteurd (sterren tot 19.5 - 21.5 magnitude). 

Ook werd er gewerkt met de 'Vizier Catalogue Service' website (vizier.u-strasbg.fr) van de Strasbourg Astronomical Observatory, waarmee je snel beelden en data kan opzoeken van verschillende astronomische catalogi en databanken. 

Kortom, weer veel nieuwigheden en weetjes bijgeleerd!

Deel deze pagina

Reageer