VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

Kijkavond Kalken, 28 januari 2011

Eindelijk weer heldere nachten eind januari! Na een lange sombere winterperiode, met eerst veel sneeuw- en ijsplezier voor de kinderen, maar ijzingwekkend gladde wegen, kwam er een weekje van stabiele opklaringen, met een noordoostelijke luchtstroming over België. Goede kansen op helder winterweer, in combinatie met een maanloze avond.
Op initiatief van Bart Godderis, werd er vrijdagmorgen alsnog een oproep gedaan tot waarnemen. Daar werd prompt op gereageerd, met enkele suggesties van Kurt met mogelijke waarneemplaatsen in de het natuurgebied tussen Kalken en Uitbergen, de Kalkense meersen.
Na wat vergelijken werd de juiste waarneemplaats afgesproken. Uiteindelijk waren we met 5 waarnemers: Edgard, Bart, Aster, Els en ikzelf. We denken eraan een waarneem email lijst te starten, of misschien een SMS ketting... Wie graag op de hoogte gehouden wordt van 'last minute waarneem gelegenheden', graag een seintje naar scheldeland@vvs.be.

Toen ik rond 20u30 arriveerde te Kalken, stond Edgard reeds een dik uur waar te nemen met z'n 30cmf5 dobson telescoop. Hij was meer dan blij toen hij m'n wagen zag stoppen, want alleen waarnemen daar in het veld is minder interessant. Toen ik m'n kleine grab-and-go 68mm telescoopje opstelde merkte ik onmiddellijk de ijzige bries op. Ik had handschoenen, muts, moonboots, een extra skibroek en 2 winterjassen in de koffer liggen. Geen minuut waren die extra kledingstukken luxe in deze omstandigheden. Het was gewoon broodnodig.
De temperatuur viel als een baksteen naar beneden. Rond 11u gaf de thermometer -4°C aan in de wagen. De windchill factor moet het tot een -15°C gebracht hebben, want zonder handschoenen voelden m'n vingers al snel als ijspegels. Joggen. 100 meter heen en 100 meter terug. Dat was Edgards oplossing voor de ijzige koude. Instant warm in die winterkledij!

In de vooravond draaide de wind richting noord, en kregen we iets vochtiger lucht over onze contreien, waardoor de transparantie iets terugviel die avond.
De lichtvervuiling was in de Kalkense meersen, mede door de slechte transparantie, erg merkbaar deze avond. Tot op een 30° boven de horizon was de oranjewitte diffuse gloed storend. Op deze locatie heb ik al betere avonden gehad. De SQM-L meter reikte tot 19.91 in het zenit, wat overeenkomt met een (gemiddelde) grensmagnitude met het blote oog van magnitude van 5.5.
Ik geniet met volle teugen van de mooie beelden die ik met Edgard's dobson telescoop te zien krijg, waaronder een erg mooie Eskimo nevel (NGC 2392), die ferm wat vergroting kon hebben.

Rond 21u30 arriveert ook Bart, die ook een 30cm dobson in de auto steken heeft. Na het opzetten en uitlijnen genieten we nog samen van een aantal erg lage Messier objecten in het zuiden, in Puppis en Monoceros. We bekijken even Bart laatste ATM projectje, een waarneemstoel. Die wordt direct aan een kritische test onderworpen. Een handig design, compact en lichtgewicht. Bart wist ook de gloednieuwe supernova uitbarsting terug te vinden. We kijken naar NGC 2655, een ovaalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Giraffe en zien een duidelijke ster van magnitude 12.5 in het sterrenstelsel.

Rond 22u30 komen Aster en Els toe. Er wordt gretig gebabbeld over Aster lopende projectjes, die overigens tot een doorbraak gekomen zijn. Aster heeft een aangeboren astro-imaging virus, waarbij hij het maximale uit z'n apparatuur wil halen, zonder al te veel digitale nabewerking. Dat het bijtend koud as die avond zal Els wel aan de lijve ondevonden hebben. Rillen!
 

Reageer