VVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

Nacht van de Duisternis te Wetteren, 15 oktober 2011

Zaterdagavond 15 oktober organiseerden wij in samenwerking met de gemeente Wetteren een sterrenkijkactiviteit in het provenciaal domein 'Den Blakken' te Wetteren. De Nacht van de Duisternis is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder van de VVS.

Met deze campagne roepen zij gemeenten op om eerst en vooral zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op een avond. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Het kan vaak met minder zonder dat de veiligheid er onder lijdt. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald.
Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren leiden eronder.

Het weer kondigde zich al een hele week erg zonnig aan voor het voorziene weekend. Een hogedrukgebied zorgde voor een zuid-oostelijke stroming, wat garant stond voor standvastig helder weer op zaterdag.

Mede door de publiciteitsinspanningen van de milieudienst en de toerische dienst van de gemeente Wetteren konden we die avond tussen de naar schatting 120-130 bezoekers verwelkomen.
De vijf opgestelde telescopen werden een hele avond gretig gebruikt om het pak bezoekers het ene na het andere object te tonen, waaronder de planeet Jupiter als blikvanger. Al was het even wachten tot de heldere planeet boven de oostelijke bosrand verscheen. Ook de Andromeda nevel, de ringnevel in de Lier, en een pak bolhopen en open sterrenhopen werden gesmaakt door de vele kijklustigen. Wie goed keek zag zelfs de zomermelkweg door de zomerdriehoek lopen. Tot de maan later op de avond vanachter de bomen tevoorschijn kwam.

Zoals we altijd zien op een publieke sterrenkijkavond: er waren opnieuw veel jonge kinderen bij. Die stellen vaak erg leuke vragen. "Kunnen wij onze eigen Aarde niet bekijken?" "Waarom geven planeten ook licht?" "Kan je wonen op Jupiter?" Je bent er even mee bezig dat allemaal uit te leggen, maar daar doen we het voor uiteraard.

Door de overrompeling van kijklustigen en vooraf veel tijdverlies tijdens het opstellen van de bezoekerstent, was het vrijwel onmogeljk zelf foto's te nemen, waardoor er geen sfeerbeelden van de sterrenkijkactiviteiten bij dit artikel staan. Volgende keer beter.

Reageer