Vendelinus is officieel van start gegaan in januari 2000. Het hoofddoel van Vendelinus is om een verenigingsleven aan te bieden aan de volwassen leden van de Cosmodrome.

U bent hier

Sterrenwacht Galgenberg Tongeren

De omgeving van de Galgenberg is een mooi limburgsnatuurreservaat voor wie van inheemse vogels en dieren houdt. Het is er tevens vrij donker , auto vrij en ideaal om waar te nemen met of zonder publiek en dit in openlucht zoals Mr. Dobson het deed. We hebben een prachtige open horizon en men kan heel haspengauw overschouwen.

Ondanks zijn lugubere geschiedenis moet je er eens een nachtwandeling doen;

Op de Galgeberg (123 m) stond een galg vanaf de 13e eeuw, opgericht door de Hoge Justitie van Tongeren die er Luiks recht sprak. Hier liet de Tongerse magistraat de terdoodveroordeelden ophangen. Vooraleer ze naar de galg gingen kregen ze een laatste kans om hun zonden in de Sint-Martinuskerk (zie lager) op te biechten.

Tumili uit de Romeinse tijd op het Tomveld en graven uit de tijd van de Merovingen wijzen erop dat Berg reeds lang bewoond is. Berg komt ook in aanmerking als plaats waar het Atuatuca kan hebben gelegen.

Sinds drie jaar is er ook een weerstation en een sterrenwacht die wordt beheerd door VVS-lid Lode Stevens.

Hier alvast enkele kiekjes van de omgeving.

 

 

 

 

Reageer