Vendelinus is officieel van start gegaan in januari 2000. Het hoofddoel van Vendelinus is om een verenigingsleven aan te bieden aan de volwassen leden van de Cosmodrome.

U bent hier

Verslag Vergadering Vendelinus 10 feb 2024

Vandaag namen Rudi, Tony en Josiane de honneurs waar door omstandigheden. Op 9 jan 2024 zijn er drie nieuwe telescopen, BlackGem, in gebruik genomen op La Silla Chili. Zij speuren het heelal af op zoek naar zwarte gaten door een botsing van twee neutronensterren. Maar er komt zoveel data binnen elke nacht dat de hulp van het publiek ingeroepen wordt. Voor dat doel is een app ontwikkeld, de Black Hole Finder App. Josiane legde alles uit de doeken om te starten met de zoektocht naar zwarte gaten.

Tony nam ons dan weer mee op een zoektocht waarom 2023 zo warm was. Hans vertelde over een lezing in de sterrenwacht van Heerlen die over de klimaatverandering gaat. Hij meldde ook dat de ster T Corona Borealis op het punt staat uit te barsten en zodoende dus enorm veel helderder kan worden. Die uitbarsting zou wel eens dit jaar kunnen gebeuren!

Rudi ging dan verder met de nomenclatuur van de hemellichamen en dit keer waren de dwergplaneten en hun manen aan de beurt.

Al met al weer een boeiende namiddag en iedereen keerde dan ook tevreden naar huis.

 

 

Reageer