Wij, een jeugdvereniging voor sterrenkunde, proberen op een zo leuk mogelijke manier jongeren vanaf 10 jaar iets bij te brengen over astronomie. Je vindt ons in de Cosmodrome, Genk

U bent hier

#Messiermarathon

#MESSIERMARATHON

 

Het doel van JVS-Descartes is om, op een leuke manier, onze kas een beetje te spijzen. Dit jaar doen we dat zoals vroeger, met een echte waarnemingsavond nl. een Messiermarathon. Tijdens deze avond proberen we, met z'n allen, zo veel mogelijk objecten aan de sterrenhemel waar te nemen tijdens een gezellige winteravond. De opbrengst van deze avond gaan we aanwenden om een groot project, terug met onze eigen leden, op te starten rond radiotelescopen.

 

  • Hoe kan je geld verdienen met het waarnemen van objecten?

Simpel eigenlijk: Je gaat op zoek naar sponsors om deze uitdaging aan te gaan. Je spreekt met deze sponsor, op voorhand, een bepaald bedrag af dat je krijgt per object dat je vindt. Na de wedstrijd ga je met het bewijs, dat je krijgt op de waarneemavond, terug naar de sponsor om de overeenkomst af te ronden. Het ingezamelde bedrag is bestemd voor JVS-Descartes. Elke deelnemer krijgt een aantal formulieren mee om in te laten door een sponsor of worden opgestuurd. Op dit formulier moet staan: de naam van de deelnemer, de naam van de sponsor, het bedrag per gevonden object en de handtekening van zowel de deelnemer en de sponsor.

De sponsor is de persoon die per gevonden Messierobject een door hem gekozen bedrag aan de deelnemer gunt, dat naar JVS-Descartes gaat en haar toekomstige projecten en aankopen.

Houdt deze formulieren dus goed bij! Er staat geen limiet op het aantal sponsors.

Tijdens de Messiermarathon krijgt de deelnemer een blanco lijst om zijn waarnemingen in te noteren. De deelnemer heeft de hele nacht (of tot hij/zij besluit het bekeken te houden) tijd om zoveel mogelijk objecten te vinden.

 

  • Weet je als sponsor niet hoeveel geld je wilt geven?

Dit helpt misschien: Er zijn in totaal 110 objecten die in de messierlijst staan. Deze 110 zijn lang niet allemaal zichtbaar op het moment en de plaats waar we gaan waarnemen. Het maximum te vinden aantal zal +/- 80 à 90 objecten bedragen. Sommige hiervan zijn enkel vroeg na zonsondergang te zien, enkele andere enkel vroeg voor zonsopkomst. Een deel objecten zijn helder, groot en makkelijk te vinden terwijl andere veel tijd vergen om in het beeldveld van je telescoop te krijgen. Hierenboven komen de weersfactoren ook nog eens kijken. Zijn er veel wolken die het spel komen bederven en wie is er bereid om uren de kou te trotseren? Het wordt m.a.w. dus een aartsmoeilijke klus om het maximum uit de waarnemingsavond te halen. Een beginner die 15 objecten vindt mag al van een goeie avond spreken. Een gevorderd iemand zou er tussen de 20 en 35 kunnen halen. Al dit harde werk verdient dus een mooie beloning.

 

  • Welke objecten kan je waarnemen?

Niet zomaar elk object wordt aanvaard. Het gevonden object moet een object zijn uit de catalogus van Charles Messier. Vandaar de naam van deze marathon.

De Messierobjecten zijn een groep astronomische objecten die werden gecatalogiseerd door Charles Messier en zijn compaan in hun catalogus van Nevels en sterrenhopen, voor het eerst gepubliceerd in 1774. De oorspronkelijke reden achter de catalogus was dat Messier een kometenjager was en het beu was voortdurend objecten te vinden die op kometen leken, maar er geen waren. Daarom heeft hij een lijst van al deze objecten opgesteld.

Wanneer er een object gevonden is, wordt er door een ervaren leider gecontroleerd of dit wel één van de 110 Messierobjecten is. Als dat zo is, zet de leider zijn handtekening om aan te tonen dat het geldig is.

Op het einde van de marathon vult de deelnemer op het formulier in hoeveel Messierobjecten hij/zij gevonden heeft. Met dit formulier gaat de deelnemer terug naar de sponsor, die dan het bedrag per object maal de hoeveelheid objecten uitbetaalt. Dit bedrag wordt overgedragen naar de vereniging.

 

  • Wat zit er voor jou in de marathon?

De deelnemer met het meeste aantal objecten krijgt een trofee, evenals de deelnemer die het meeste geld heeft binnengehaald. Dit kan één en dezelfde persoon zijn! Naast eeuwige roem bestaat de trofee telkens uit een grote wisselbeker (waar je naam op komt) met een verrassing erin. Deze beker mag je dan een jaar lang bijhouden.

 

  • Waar en wanneer gaat de Marathon door?

De Messiermarathon wordt opgesplitst in 2 delen en gaat door aan de Cosmodrome op zowel zaterdag 28 december 2013 (na het kerstfeestje) als op zaterdag 4 januari 2014. Dit vergroot de kans op mooi weer. Je mag deelnemen aan beide waarneemmomenten maar dit is niet verplicht. Hoe meer tijd je waarneemt hoe meer objecten je kan vinden, de objecten van beide sessies worden dus opgeteld voor het eindklassement.

Tijdens deze koude winternachten is er de mogelijkheid om je binnen op te warmen aan warme dranken en om te gaan slapen als je dat wilt. Wanneer je stopt met waarnemen bepaal je volledig zelf maar zolang je aanwezig bent op de sterrenwacht wordt er verwacht dat je naar de leiding luistert.

 

  • Vragen?

Toontje.kunnen@gmail.com

0475/497290

 

  • Sociale Media

#Messiermarathon

@JVSDescartes

www.facebook.com/JVS-Descartes

http://www.vvs.be/jongeren/jvs-descartes-genk 

Reageer