Wij, een jeugdvereniging voor sterrenkunde, proberen op een zo leuk mogelijke manier jongeren vanaf 10 jaar iets bij te brengen over astronomie. Je vindt ons in de Cosmodrome, Genk

U bent hier

Weerballon

Weerballon: de Descarlon

 

Bij JVS-Descartes hingen er al langer ideeën in de lucht ter realisatie van een grootschalig project, of toch iets in de zin van een grootschaliger project dan wat we normaal doen. Via de input van één van onze oudere en actieve leden, met name Michaël Dirix, kwamen we rond de jaarwisseling op het idee om een weerballon te bouwen en te lanceren. Een youtube filmpje liet ons duidelijk zien hoe. Echter dit liep niet van een leie dakje, er waren nl. een aantal fondsen nodig om het project te financieren. Gelukkig vond Michaël een wedstrijd uitgevaardigd door het KMI omtrent het bouwen van een weerballon, win je eigen ballonvaart. De winnaar van de wedstrijd won een eigen ballon. De instrumenten moesten dan zelf voorzien worden. Dus bij deze schreef Michaël ons in voor de wedstrijd van het KMI en zoals gehoopt wonnen we ook! Vanaf dat moment ging het snel. De technische kant werd afgehandeld onder toeziend oog van leider Robin Geelen, de fondsenwerving door Michaël. Onder coördinatie van Hans Huybrighs en Toontje Kunnen werd besloten dat onze actieve leden (9-18 jaar) een naam mochten kiezen en een eigen logo verzinnen. Het project werd door democratische verkiezingen 'project Descarlon' gedoopt. De verkiezingen voor het logo verliepen via facebook, het voorstel met de meeste vindt-ik-leuks vind u op onze facebookpagina www.facebook.com/JVSDescartes.

 

Zondag 26 mei: de weerballon zou gelanceerd worden om 15.30 op de opendeurdagen van het KMI. Dit was dan ook de ideale gelegenheid om een uitstap te organiseren!

 

Een zeer enthousiaste groep descartianen stonden om 9.30 uur klaar in Genk. Met 19 mensen in totaal stapten we vol goede moed de trein op, op weg naar Ukkel. De treinreis was verbazingwekkend rustig, maar toen we eenmaal in Brussel waren, stond er een verassing op ons te wachten. Sybille Kervyn, helemaal uit Brugge, kwam ons vergezellen! Een tram- en busreis later stonden we eindelijk aan de ingang van het KMI. Leider Maarten stond ons daar ook nog op te wachten. Vooreerst hielden we een korte lunchpauze, waarna we de verschillende standen in het park bezochten. Eens er duidelijk werd dat er gratis posters werden uitgedeeld leidde dit tot 'Star Wars'-gewijs zwaardgevechten met de ultieme confrontatie tegenover leider Miel.

Na ook nog een 3D-film, over wolken (met geweldige bliksemeffecten!) en een springkasteelavontuur voor de jongsten was het eindelijk tijd voor de lancering. Jammer genoeg waren we net te laat om een plaatsje vooraan te bemachtigen maar iedereen heeft toch nog alles goed kunnen zien. Bij de lancering zag je dat er 2 projecten aan deze weerballon hingen. Onze Descarlon en een project van 3 landen die samenwerkten met als voorwerp ... een das. Het kledingstuk das wel te verstaan en dit om de één of andere reden die ons gehaal onduidelijk is. De Descarlon daarentegen, bevatte een druksensor, een temperatuursensor, een camera en tenslotte een geïmproviseerde tracker (de GSM van leider Robin).

Na nog een springkasteelavontuur van de kleintjes, gingen we de rest van het park verkennen. De grote kijker, bedoeld voor het bekijken van planetoïden, kreeg veel interesse van het publiek evenals de informatie die we kregen over het weer. Tegen 17.00 uur gingen we de binnenbouw ook eens bekijken, waar een tentoonstelling was van allerlei oude astronomische instrumenten. Ook de shop bevond zich binnen en daar was het toch wel even aanschuiven! Als laatste hadden we de zonnekijker willen gaan bekijken maar deze was jammer genoeg al gesloten. Als minstens evengoed alternatef bezochten we een tentoonstelling over de binnenplaneten.

Na deze drukke dag, namen we afscheid van leider Maarten en Robin en lid Michael, die onze weerballon gingen zoeken via de tracker. Na de tram- en busreis namen we aan het station ook afscheid van Sybille. Toen de Descartianen moe maar voldaan aan het station op de trein zaten te wachten, kreeg de groep een bericht van Maarten dat de ballon was teruggevonden. En alles was op het eerste zicht nog intact! Dit was geweldig nieuws natuurlijk. Dit was al bij al een zeer geslaagde uitstap!

De beelden van onze weerballon kunnen jullie bekijken op ons Youtube-kanaal via:

lange film (+22min.): http://www.youtube.com/watch?v=_Rry_dvUlSs

'the making of': http://www.youtube.com/watch?v=cRqLsAfeQ6E

 

Dit project was voor JVS-Descartes een unieke kans om zich te profileren als wetenschappelijke jeugdvereniging. Dit is ons inziens dan ook gelukt en mogen we van een geslaagd project spreken. Niet enkel was het bouwproces een leuke uitdaging maar was de uitstap naar het KMI er een om niet snel te vergeten. Dit project kwam tot stand door het toegewijd werk van enkele mensen. Wij willen daarom ook Michaël Dirix bedanken voor zijn inzet evenals de gehele leidingsgroep van JVS-Descartes. Verder dank aan Cosmodrome, stad Genk, VVS, B-Mac, Bakkerij Dirix, BNP-Parisbas Fortis en Optiek Roterman.

Reacties

afbeelding van toontje.kunnen
leuk filmpje

Reageer