De Oostendse jongerenvereniging voor sterrenkunde sinds 1969. Waarnemen, voordrachten, workshops, kampen... Sterrenkundige activiteiten voor én door jongeren tussen 12 en 25 jaar.

U bent hier

Quasar in 2021

2021 was een historisch jaar voor Quasar: van de verhuis uit ons 7 jaar oud lokaal, tot de opening van onze 11 jaar oude Tijdscapsule. Bij deze een overzicht:

1ste jaarhelft

Nieuwjaar 2021 - Midden september

Wekelijkse activiteiten (en Covid-19)

Gelukkig hebben we in 2021 geen enkele wekelijkse activiteit ingeboet aan corona. We hebben echter wel zowat de hele jaarhelft tot juli ingevuld met online activiteiten op Discord en gather.town, zoals voordrachten, films en party games. Er waren wel enkele uitzonderingen: op 19 maart zijn we gaan waarnemen in de Oostendse velden (met veilige social distancing uiteraard). En op 14 mei hebben we een dagactiviteit gehouden in het Maria-Hendrikapark van Oostende, met enkele dagspelletjes en een trip langs het planetenpad. Tijdens de examenperiode in juni hebben we onze activiteiten even on hold gezet. We konden de zomervakantie echter inzetten met een reeks lokale buitenactiviteiten (tijdens de zomer is het ‘s avonds nog zo koud niet).

Quasarkamp

De highlight van het jaar, én het grootste zomerkamp sinds 2010! We mochten niet minder dan 16 deelnemers (waarvan 3 weekendgangers) verwelkomen op een 10-daagse in de gemeente Trois-Ponts! Onder andere gezellige nachtwandelingen, een uitdagende nachtdropping, experimentele waterraketjes afschieten, een dagje aan een meer zonnebaden, en zowat elke nacht de Perseïden en allerhande andere objecten waarnemen.

2de jaarhelft

Midden september - Oudejaar 2021

Verhuis

Het zat er al even aan te komen: ooit moesten we ons lokaal, waarvan het gebouw in niet al te goeie staat was, inruilen voor een nieuw stekje. In september hebben we in enkele dagen (met behulp van een container van Stad Oostende) onze hele inboedel verhuisd uit Ieperstraat 23. Ons lokaal bevindt zich nu in ‘t Bosjoenk (Zinnialaan 1), nabij het Maria-Hendrikapark. In de maanden die volgden hebben we ons lokaal heel gezellig kunnen inrichten, zoals de JVS-STAF op 25 maart ook heeft mogen ondervinden!

Verkiezingen

Op 17 september, vlak na onze verhuis, hebben de Quasarleden naar jaarlijkse traditie de bestuursleden en functiehouders voor het werkingsjaar 2021-2022 verkozen.
Boris Schmitzer : Voorzitter
Justine Bisschops : Secretaris
Michel Dequick :Penningmeester
Sander David en Anita Dequick : Medebestuur

De samenstelling van de leiding is ook dit jaar redelijk wat verschoven. Inge Provoost is in stilte afgetreden als voorzitter, maar we hebben ook Anita Dequick, na een pauze van een jaar, terug mogen verwelkomen in het bestuur

Wekelijkse activiteiten

Na de verkiezingen waren plaatselijke activiteiten nog steeds toegestaan, dus konden we met onze wekelijkse activiteiten snel wennen aan het nieuwe lokaal. De meeste activiteiten waren zoals gewoonlijk voordrachten, maar we hebben ook eens een bezoek gebracht aan Astropolis, en een avondje met de groep naar Dune gaan kijken in Kinepolis Oostende!

Bijzondere activiteiten

In oktober namen heel wat Quasarianen deel aan het JVS/VVS-weekend, waarvoor we ook onze eigen TrophyCup-poging hebben uitgewerkt: het in elkaar steken van allerhande varianten van microraketjes, en het vermogen ervan vergelijken. Helaas kwamen we op een nipte 2e plaats achter JVS Gentster. We mochten ons tweemaal installeren in de Oostendse sterrenwacht Astropolis, bij evenementen in het thema van waarnemen: voor de Nacht van de Duisternis op 9 oktober, en de Sterrenkijkdagen op 13 november. De Quasar Tijdscapsule 2020(+1) van 2010, die normaal na 10 jaar geopend had moeten worden, hebben we op 24 november, na een jaar vertraging, uiteindelijk kunnen openen met de aanwezigheid van heel wat oud-leden.

Het jaar hebben we mogen afsluiten met twee mooie activiteiten in het kader van de feestdagen: 

  • Quasars Kerstfeestje op 17 december telde 16 deelnemers: bijna Quasars hele ledental! Er was voor alle aanwezigen een Secret-Santacadeau, een beker warme chocomelk, en een vuurkorf om zich, naast de warme sfeer, ook fysiek op te warmen.
  • Ook op Oudejaarsavond mochten we heel wat leden verwelkomen! Om de activiteit conform de coronamaatregelen te maken, hebben we een korte yogasessie en een buitenactiviteit gehouden.

2021 in het algemeen

  • Quasar had in totaal 21 leden in de loop van het jaar.
  • Quasar hield in totaal 46 wekelijkse activiteiten (op 52 weken in het jaar).
  • … waarvan 24 fysiek, en 22 online.
  • Aan zowat elke JVS-activiteit heeft Quasar uiteraard ook (proportioneel) heel wat deelnemers bijgedragen.
  • Quasar heeft, ondanks het grote aantal online activiteiten, 2 enthousiaste nieuwe leden mogen verwelkomen!
  • Hier een link naar ons jaarfilmpje van 2021: https://www.youtube.com/watch?v=lSVPdN-6jus

 

Reageer