De Oostendse jongerenvereniging voor sterrenkunde sinds 1969. Waarnemen, voordrachten, workshops, kampen... Sterrenkundige activiteiten voor én door jongeren tussen 12 en 25 jaar.

U bent hier

Quasar in november

Na onze verhuis in september was ook november alweer een historische en bewogen maand. De 10-jaarlijkse tijdscapsule van 2010 kon immers eindelijk weer geopend worden, na een jaar uitstel wegens het coronavirus.

De maand kon in de herfstvakantie op woensdag beginnen met een werkdag om ons kersverse nieuwe lokaal verder te ordenen en in te richten, op vrijdagavond gevolgd door een reeks chemische en fysische experimentjes door onze leider Anita.

Na een rustige vrijdagavond met enkele gezelschapsspelen, kwamen we ons, voor de Sterrenkijkdagen, op zaterdag 13 november met onze telescopen installeren op Astropolis.

Één van onze nieuwe leden uit de lockdown mocht eindelijk eens een voordracht doen ter plaatse, over de effecten van kosmische straling op ons dagelijks leven. De volgende dag werd Quasar verdeeld tussen 2 sterrenwachten. Een deel van de groep trok naar de Brugse sterrenwacht Cozmix voor het JVS WAAc, terwijl een ander deel dichter bij huis naar de Oostendse sterrenwacht Astropolis trok om de jeugdwerking "Space Hoppers" mede te leiden.

En op 26 november was het eindelijk zover: na een hele tijd opzoekwerk, oud-leden uitnodigen en archieven bundelen kon de Tijdscapsule van 2010 eindelijk geopend worden! We mochten een redelijk aantal oud-leden uit de voorbije 10 jaar verwelkomen op deze avond, waar een retrospectieve werd geboden op de verscheidene lokalen, activiteiten, kampen en leden die Quasar in al die jaren heeft gekend. We mochten bovendien Thomas Slembrouck de welverdiende titel van erelid van JVS Quasar aanbieden! De inhoud van de in 10(+1) jaar ongeopende Tijdscapsule stelde ook niet teleur: allerlei kluchten en inside-jokes uit het verleden, een Samson-en-Gertcassette, een boodschap van een oud-lid aan zijn toekomstige zelf, en een reeks raadsels, onder meer.

De verhuis en de opening van de tijdscapsule waren redelijk grote opgaven voor onze leiding, en duiden kort na elkaar het einde aan van meerdere tijdperken voor JVS Quasar. De komende maanden bieden misschien eindelijk weer wat rust voor de vereniging, al zullen ze met de feestdagen, de terugkerende verstoring door het coronavirus en de naderende deadline voor ons JVS-filmpje, de JVS-dag in Genk, allerminst saai zijn!

Reageer