De Oostendse jongerenvereniging voor sterrenkunde sinds 1969. Waarnemen, voordrachten, workshops, kampen... Sterrenkundige activiteiten voor én door jongeren tussen 12 en 25 jaar.

U bent hier

Quasar-zomerkamp 2022

Dag 1 - 29 juli

Het was weer tijd voor het Quasar-kamp en we verzamelden met de treinreizigers aan het lokaal van de zeescouts. Na een paar treinritten kwamen we aan in Auby-sur-Semois. Daar stond ons een tocht te wachten naar het kamphuis. Eens we daar waren en herenigd waren met de chauffeurs konden onze hongerige magen gevuld worden met geïmproviseerde hamburgers. Het eten dat bedoeld was voor die avond zat per vergissing in de andere auto. Mathiz deed ’s avonds een presentatie over wat er zoal te zien was en deelde daarbij de waarneembingo uit. ’s Avonds trokken we voor het eerst naar de waarnemingsweide en verschillende planeten werden gezien zoals Jupiter, Saturnus en Mars. De ringnevel, M31, M32, M13. De Dalmatiër die in 2012 meeging op 2-daagse was er ook, zijn echte naam is blijkbaar Albator (aka Fido), ondertussen 15 jaar oud.

Dag 2 - 30 juli

Er stond een wandeltocht naar de Semois op het programma. Daar gingen we natuurlijk ook het water in, samen met vele visjes die dode huidcellen opaten. De hond Fido volgde ook mee, maar moest wel aan de leiband gehouden worden voor de auto’s langs de baan. Boris het zeemonster teisterde ons maar we konden ontkomen. De groep werd in 2 gesplitst op terugweg naar de gîte, een groep die snel ging en een groep die op het gemak terugkeerde. De snelle groep vond onderweg een bank en plaatste deze op een mooie rots waar die een vrediger leven kan leiden. Na het terugkeren naar de gîte volgde er een debat over de kolonisatie van Mars. We bespraken zowel afvaloplossingen als de mentale gezondheid. Daarna volgde nog een dessert in de vorm van verse brownies.

Dag 3 - 31 juli

Deze dag volgden de voorbereidingen voor de trophy cup. Er werd gewerkt aan nieuwe lanceerplatformen. In het veld wat verder van de gîte kwam er iemand met zijn brommer ons waarschuwen voor een beruchte lokale boer, zijn brommer wilde echter eerst niet werken voor hij ons wilde bereiken en richtte dan ook veel meer schade aan dan wij. Een fles werd getest op zijn drukbestendigheid. Die was ongeveer 11,5 bar juist voor ontploffing. Die avond was er een nachtspel met lasershooting en een glowsticks spel. In het glowsticks spel was het de bedoeling om glowsticks te werpen naar het basiskamp en tegelijk niet getikt te worden door de jagers.

Dag 4 - 1 Augustus

Het was tijd voor een uitstapje en we vertrokken met de auto’s richting Bouillon. Daar bezochten we eerst het kasteel van Godfried van Bouillon. Het kasteel en onze gidsen Boris en Harry leerden ons veel bij over de geschiedenis van Bouillon. Net op tijd voor de roofvogelshow genoten we ook van onze gevleugelde vrienden. Tussendoor konden we het natuurlijk niet laten om onze stemmen in de hallen te laten weergalmen en zo klonk door het kasteel het gezang van het Quasar-koor. Who else but Quasar? Er was ook een expo over de geschiedenis van het schrift dus de eerste helft van de dag was goed gevuld. Eenmaal we van de heuvel afgezakt waren bezochten we ook nog een archeoscoop over Godfried en ontdekten we de invloeden van de kruistochten op onze huidige taal en wetenschap, van alchemie tot de gitaar. Na een lange dag gingen nog een aantal mensen waarnemen en zo werd ook Uranus gevonden. De echte planetenjagers bleven daarna nog op om om half 6 nog Venus te spotten. Als de zon uiteindelijk boven de horizon kwam gingen de laatste leden eindelijk slapen.

Dag 5 - 2 Augustus 2022

Tijd voor een roadtrip! We startten met een ruïne van de Romeinen op de top van een heuvel. Deze konden we echter enkel bereiken via een koeienweide. Daarna volgde nog een andere ruïne en een bezoekje aan de resten van een kasteel. Als we weer aan het kamphuis aankwamen wachtte Liam ons op om aan zijn spel te beginnen dat onze avond vulde. Tijdens het spel kreeg iedereen een rol en moesten we de waarheid van het Universum achterhalen. Gedurende de reis kwamen we vele wezens en planeten tegen. 

Dag 6 - 3 Augustus 2022

Quasar moest natuurlijk ook eens het bos intrekken en dat deden we aan de hand van bushcraft. Met een zeil en wat touw bouwden twee teams elk een tent. Deze werden beide getest op waterbestendigheid. Tijdens het wachten werd er ook gezorgd voor wat zelfgemaakte muziek met een emmer, een paar takken en onze vocale talenten. Herten hebben we die dag dus niet gezien… Toen de avond gevallen was gingen we naar een observatorium. Daar kregen we een mooie presentatie in het planetarium en een uitleg over hun telescopen en aanwezige koepels. We namen Albireo waar en nog een paar interessante objecten. De begeleiders spraken echter geen Nederlands en het moeilijkste van de avond was dus om in het Engels uit te leggen dat we Uranus hadden gezien en volwassen te blijven.

Dag 7 - 4 Augustus

Na een vermoeiende eerste week besloten we om onze energie te besparen. Er volgde die dag namelijk de jaarlijkse nachtdropping. We werden verdeeld in twee groepen naargelang de afstand. De groep met de lange afstand haalde de andere alsnog in omdat de trage groep dankzij de boswachter via de bosjes verplicht waren een omweg nemen. De twee groepen herenigden dus onverwacht en trotseerden de nacht verder samen. We staken de rivier over en onze blote voetjes werden verfrist. Nu en dan passeerden we een privéterrein, maar we raakten dichter en dichter bij de volgende bestemming. We namen een pauze voor de pannenkoeken. Ons geluk was echter van korte duur, want het onweer had andere plannen en we gingen dus rechtstreeks naar de gite. Volledig nat kwamen we eindelijk aan en deelden we ons avontuur met zij die thuis waren gebleven en een lekker dessert voor ons hadden voorbereid.

Dag 8 - 5 Augustus

Droog en wakker was het tijd voor een nieuwe dag. Ook toen hielden we een rustdag en zo konden we het spel van Liam weer vervolgen. Dit kamp hadden we trouwens ook een nieuw vriendje mee genaamd Curie de dino, we vonden dat de jvs-diertjes wel nog een vriendje konden gebruiken. (Volg dus zeker Curie_Quasar!) ‘s Avonds doken Harry en Mathiz weer in de sterren en vonden ze weliswaar Neptunus! Ook een planetoïde genaamd Juno konden we van onze bucketlist afhalen. Tussen de meteoren zagen ze nog een beetje sterrenstof.

Dag 9 - 6 Augustus

Bij kamp hoort er natuurlijk ook opruimen en daar werd de voorlaatste dag mee gevuld. Het opruimen ging natuurlijk tegen de entropie in en zo werd ook deze dag nuttig voor ons voortbestaan. Maar de dag was niet voor iedereen even vredig. Er werden die avond namelijk nog 3 leden gedoopt: Nathan, Anita en, zoals elk jaar, Prullevent. Het thema van de doop was evolutie. Zo moesten ze geblinddoekt met hun mond vissen, werden geteisterd door water en bloem, maar ook de kruisvaarders en apen kwamen van pas.

Dag 10 - 7 Augustus

Plots waren we weer 10 dagen dichter bij de hittedood en zat het Quasarkamp er al weer op. Deze keer werden we naar het station gevoerd. Gelukkig waren de Brusselaars op de trein wat rustiger dan vorig jaar en zo kwamen we na een paar uur aan in het lokaal.

Waarnemingshoogtepunten

  • Vallende sterren
  • De zon en 5 zonnevlekken
  • Redelijk wat satellieten
  • Venus (’s ochtends vroeg!), Mars, Jupiter ( + 4 Galileïsche manen), Saturnus (Titan, Rhea), Uranus, Neptunus
  • Planetoïde Juno
  • JDC: M2, M13, M81, M82 (+ NGC van de M81 group), M33, M15, M71
  • MD3: M57, M31, M32, M110, M33, dubbelcluster, M13, Plejaden, M11, Albireo, M103
 

Reageer