De Jongeren Vereniging voor Sterrenkunde (JVS) verzamelt alle jongeren uit Vlaanderen die bezig zijn met sterrenkunde & ruimtevaart. Het is het jongerengedeelte van de VVS.

U bent hier

Telescoop in Genk

Sterren Schitteren voor Iedereen

Tijdens de JVS-VVS dagen van 2015 kreeg de Jongeren Vereniging voor Sterrenkunde een telescoop geschonken uit het project 'Sterren schitteren voor iedereen'. Hier hing een voorwaarde aan vast: zoek een school uit de doelgroep, koop een kijker en educatief pakket aan, schenk dit aan hen EN begeleid hen in het gebruik. Aan deze voorwaarde hebben we vorige week donderdag voldaan door de telescoop te brengen naar 'de regenboog' in Genk. 

Een goede kandidaat vinden bleek geen simpele opgave. Hoe beslis je immers wie je een kijker gaat schenken en wie niet? Een eerste stap naar een goede beslissing hield in dat we een short-list opstelde van scholen en instellingen binnen de doelgroep. Hierbij werd er aandacht besteed aan de geografische ligging. Er werd bij voorkeur gezocht op kandidaten die in de burrt lagen van een JVS-kern en in de burrt van de woonplaats van een JVS-staffer. Tijdens stap 2 werd elke kandidaat gecontacteerd om te peilen naar hun interesse. Er werd gevraagd om via mail te formuleren waarom en hoe ze deze telescoop zouden gebruiken. Stap 3 hield in dat we op basis van hun geformuleerde motivatie een geschikte kandidaat uitkozen. Dit is de regenboog uit Genk geworden.

Hun ligging nodigde uit om tijdens het overhandigen van de telescoop JVS-Descartes uit te nodigen, met een thuisbasis in Genk. Ook was de Cosmodrome uit Genk geen onbekende voor 'de regenboog', hier gaan ze wel eens op bezoek. De personen die de telescoop namens de JVS en JVS-Descartes overhandigde waren: Toontje Kunnen (voorzitter JVS), Marieke Niesten (voorzitter JVS-Descartes) en Hans Huybrighs (doctorandus, lucht- en ruimtevaart)

Echter beperken de mensen van 'de regenboog' zich niet tot Genk alleen. Ze ondersteunen meerdere speelpleinenop 8 locaties in Limburg. Ze zullen deze zomer dus, telkens op een andere plaats, een week lang bijleren over de sterren en planeten.

Reageer