kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen krijgen de kans de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Initiatief ism KNVWS en VVS

U bent hier

Inschrijvingen project voor 2016

Beste iedereen, U heeft misschien al gehoord van ‘Sterren schitteren voor iedereen’. Het is een project dat instellingen die werken met kinderen & jongeren met een handicap de kans wil geven om de sterrenhemel te leren ontdekken met een eigen telescoop. Op grote schaal zal het mogelijk zijn voor vele jongeren om zelf door een telescoop te kijken en zo de kosmos om hen heen te ontdekken.

 Het hoeft geen betoog dat veel mensen en organisaties dit doel een warm hart toedragen! Van Frank de Winne over prof. Cornelis de Jager tot Frank Deboosere en vele anderen werken mee aan dit project en zullen de eerste 30 telescopen voor België, Duitsland en Nederland signeren tot zeer unieke exemplaren.Dit voor 2015.

Ondertussen zijn zowat alle telescopen verdeeld en kunnen we starten met de inschrijvingen voor 2016! Dit keer gaat het in totaal om 70 telescopen in VIER landen. Engeland is er intussen ook bijgekomen. Ook Sabine Hagedoren en Jill Peeters komen er bij. Het educatief pakket is ook fel uitgebreid.Voor Nederland komt astronaut Lodewijk van den Berg er bij samen met weervrouw Helga van Leur.
Een kleine impressie zie je op dit filmpje : http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/sterren-schitteren-voor-iedereen

De telescopen die aangeboden worden zijn degelijke 80/900 refractors van Bresser, voorzien van drie oculairs en zenitprisma. De montering is een stevig houten mecanopakket, alles uitgelaserd door de firma LASERTEC. Montage van de onderdelen gebeurt bij de Werkgroep Kijkerbouw VSRUG.Voor jongeren die niet rechtstreeks doorheen de telescoop kunnen kijken, kan er zelfs een elektronisch oculair bij gevraagd worden, geschonken door Astromarket. Er zijn nog tal van andere sponsors die interessant educatief materiaal schenken bij de telescoop. Dit maakt het project des te waardevoller. Prijs is idetiek als deze in 2015 : 100 euro.

U of uw vereniging begint misschien ook al spontaan te watertanden om die ene organisatie of andere instelling een telescoop te kunnen aanbieden? Welnu, zo’n mooi project is ook de VVS zeer genegen. Daarom heeft de Raad van Bestuur besloten om mee op de kar te springen.Niet alleen zal de brochure ‘Waarnemen’ van de VVS bij alle Vlaamse en Nederlandse telescopen geschonken worden. Eveneens de Hemelkalender en VVS draaibare sterrenkaart. Voor de VVS adelingen geldt een speciale overeenkomst. De KNVWS schenkt dit jaar bij het pakket ook het boek van prof Cornelis de Jager 'terugblik' Govert Schilling schenkt één van zijn werken,André Kuipers schenkt 'ruimteschip Aarde. En er komen nog steeds werken bij....In voorkomend geval is het uiteraard de bedoeling dat jullie met de vereniging zelf een instelling zoeken. Misschien werken jullie nu al samen met een organisatie? De bedoeling is ook dat de telescoop niet zomaar geschonken wordt, maar dat hij ook gebruikt wordt. Daarom vragen we ook om de begeleiders en jongeren te begeleiden in hun eerste stappen ‘telescoopgebruik.Bekijk ook alle artikelen hier eens :  www.sterrenschitterenvooriedereen.be. Hier staat trouwens het hele project uitgelegd. Ook de lokale media bij het project betrekken, kan zeker geen kwaad en levert extra zichtbaarheid op voor jullie afdeling.

We hopen op jullie massaal enthousiasme en jullie mogen, indien jullie willen meedoen, contact opnemen met mij en Harrie Rutten  via kijkerbouw@ugent.be .

Beste groeten,

Jean-Pierre en Harrie 

 

Reageer