Prijzen

Vooreerst moet worden opgemerkt dat je niet tot de finale moet doorstoten om een prijs te kunnen winnen. Er worden immers ook prijzen verloot onder de inzenders voor de eerste ronde.

De vijf of zes finalisten mogen tijdens de officiële proclamatie volgende prijzen in ontvangst komen nemen:

  • Een waarnemingsreis (reis en verblijf) naar La Palma (Spanje), inclusief waarnemen met de Vlaamse Mercatortelescoop
  • Een Celestron NexStar 8SE, een Schmidt-Cassegrain-telescoop op een computergestuurd statief met volgmotor
  • Deelname aan de Zomerschool Sterrenkunde van de VVS
  • Sterrenkundige boekenpakketten

De Mercatortelescoop

De Mercatortelescoop is een telescoop van 1,2 meter diameter op het Observatorio Roque de los Muchachos in La Palma (Canarische Eilanden). Hij werkt semi-automatisch Hij wordt beheerd door het Instituut voor Sterrenkunde van de Katholieke Universiteit Leuven in samenwerking met het Observatoire Astronomique de l'Université de Genève. Met de bouw werd begonnen in juli 1999. De telescoop werd ingehuldigd in oktober 2003 en is genoemd naar de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator.

De telescoop staat op een hoogte van 2333 meter boven de zeespiegel en levert scherpe beelden dankzij onder meer de geringe atmosferische turbulentie in La Palma. De diameter van de hoofdspiegel is 1,2 meter, en gecombineerd met de secundaire spiegel van 0,30 meter heeft de telescoop een brandpuntsafstand van 14,4 meter. Andere wetenschappelijke instrumenten zijn:

  • De MAIA, een fotometer die 3 kleurkanalen tegelijk uitleest
  • De Hermes spectrograaf

Het onderzoek vanaf deze telescoop concentreert zich onder meer op de terreinen van:

  • Asteroseismologie : hierbij bestudeert men de ingewikkelde variabiliteit van sommige sterren waaruit gegevens met betrekking tot hun interne structuur zijn af te leiden
  • Zwaartekrachtlenzen : de studie van quasars waarvan het licht wordt afgebogen door tussen de quasar en de aarde liggende zware objecten
  • Gammaflitsen : zoeken en bestuderen van de optische pendanten van gammaflitsen.

Meer info? Bezoek de officiële Mercatortelescoop-website

De Celestron NexStar 8SE

De Celestron NexStar 8SE is een stevig uit de kluiten gewassen telescoop. Met een dergelijke doorsnede ligt elk deepsky-object met een magnitude tot ongeveer 9 zeker binnen uw bereik. Het bewezen catadioptrische Schmidt-Cassegrain systeem combineert de voordelen van lenzen en spiegel en hoeft niet gecollimeerd (optisch uitgelijnd) te worden, waardoor men in het veld direct met waarnemen kan beginnen. Dit is een serieuze telescoop die zowel de doorgewinterde waarnemer als de beginner zal bekoren met zijn kracht en eenvoud. Hij beschikt over een makkelijk in te stellen en accurate GOTO en alle optiekdelen zijn voorzien van de befaamde StarBright® XLT high transmission coating. De GOTO controller heeft een zogenaamde "Camera control" optie waarmee hij digitale SLR camera's kan aansturen voor het maken van lange belichting opnamen.

Sponsors

Deze prijzen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van onze sponsors:

Mevrouw Lucie Dekeyzer (+)