De Werkgroep Astrofotografie richt zich tot amateurs die met hun eigen telescoop en/of foto toestel opnames (astro-foto's) van de Maan, Zon en sterren en planeten willen maken.

U bent hier

Jupiter, drievoudige schaduw overgang

Op zaterdagochtend 12 oktober 2013 was er een vrij ongewone gebeurtenis die onderandere door Leo Aerts en Bart Declercq werd gefotografeerd.

Bart schreef: Schaduwovergangen op Jupiter zijn schering en inslag, dubbele schaduwovergangen zijn weliswaar zeldzamer, maar er zijn er tijdens iedere Jupiter-oppositie wel een aantal waar te nemen. Een drievoudige schaduwovergang is echter een pak zeldzamer en komt zeker niet bij iedere oppositie voor. Deze overgang was bovendien vanuit België vrijwel ideaal waar te nemen, met Jupiter op 60° boven de horizon.

Een neerslagfront was enkele uren eerder overgetrokken maar gelukkig was naderhand de hemel helemaal opengetrokken en kon de overgang dus goed waargenomen worden. Jammer genoeg was, zoals zo vaak in ons Belgenlandje, de seeing niet bepaald goed, toch is het gelukt om dit fenomeen vast te leggen.

We zien in deze opname de schaduwen van de maantjes Callisto, Europa en Io op de planeetschijf, met links van de planeet de maantjes zelf, met van boven naar onder Io, Europa en verder af Callisto - merk ook op hoe de schaduw van Callisto niet mooi rond is, maar ovaal vervormd is omdat deze zich al vrij dicht bij de avond-schemering op Jupiter bevindt.

Opname met 30cm F/4.8 OrionOptics UK kijker op  Mesu-montering, ZWO ASI120MM camera en Astronomik RGB filters. Er werd apart gefilmd voor Rood, Groen en Blauw maar de opnames werden kort gehouden (60 seconden per kleur) om te vermijden dat de schaduwen te veel zouden verschuiven.

Foto van Bart Declercq

Leo schreef: Door de genade van Murphy kon de drievoudige schaduwovergang in de vroege morgenduren van 12 oktober 2013 waargenomen worden.

Omstreeks 1h UT begon het op te klaren en het bleef gelukkig helder tot de ochtend.  De “triple” overgang kon in zijn geheel visueel en fotografisch waargenomen en vastgelegd worden.  Enige domper op de situatie was de zeer slechte seeing, maar mij hoor je verder niet klagen want in de ons omringende landen waren de omstandigheden tot observeren compleet hopeloos.  Roeien met de riemen die je op dat ogenblik werd toebedeeld was de slogan.  Heb ik dan ook gedaan.

Hierbij   een collage van het volledig verloop van het toch wel vrij zeldzame fenomeen dat een drievoudige schaduwovergang toch wel is.

Foto's van Leo Aerts

Reageer