De Werkgroep Astrofotografie richt zich tot amateurs die met hun eigen telescoop en/of foto toestel opnames (astro-foto's) van de Maan, Zon en sterren en planeten willen maken.

U bent hier

Mars nadert de oppositie.

Op de mailing groep (http://tech.groups.yahoo.com/group/werkgroepastrofotografie/ ) van de VVS Werkgroep Astrofotografie worden al regelmatig beelden van de planeet Mars getoond.  Om de planeet te bekijken of te fotograferen moet je er nog lang voor opblijven ofwel omstreeks 3 uur wintertijd opstaan om de kou te trotseren.

Mars staat de volgende maanden in het sterrenbeeld Leeuw en heeft een declinatie van ongeveer +10° tot +15°.  De planeet komt in oppositie met de Zon op 3 maart en dan is ze de hele nacht waarneembaar.  Op 5 maart zal de grootste diameter bij deze oppositie 13.89 boogseconden zijn, dus in de loop van de volgende maand wordt ze schijnbaar nog iets groter dan op het tijdstip van de foto’s hieronder.  Alle nodige informatie vind je natuurlijk in de VVS Hemelkalender 2012.

Leo Aerts uit Heist-op-den-Berg maakte onderstaande foto van Mars met zijn Celestron 14. Ondanks het feit dat de Rode Planeet toen slechts een schijnbare diameter van ongeveer 11 boogseconden had , is het verwonderlijk om te zien hoeveel detail er al geregistreerd kon worden met de camera’s die planeet fotografen tegenwoordig gebruiken.  De seeing moet hierbij echter wel goed zijn.  Op 15 en 16 januari 2012 bijvoorbeeld was de seeing wat beter dan anders. Er staan al voldoende albedoformaties op het Marsschijfje om er een Marskaart bij te halen en het geheugen weeral eens terug op te frissen : Sinus Sabaeus, Sinus Meridiani, Mare Erythraem, Mare Acidalum, enzovoort.

Op 13 januari maakt Luc Debeck ook reeds enkele opnames toen de schijnbare diameter van Mars nauwelijks 10 boogseconden was. Luc gebruikt een 305 mm Skywatcher newton kijker.

 Zelf maakte ik op 16 januari ook een hele reeks Mars opnamen met mijn Takahashi Mewlon 300.  Om kleuropnamen te bekomen werden reeksen filmpjes gemaakt met Infrarood, Rood, Groen en Blauw filters.  Na bewerking van de 10 reeksen (40 filmpjes) met Castrator en AutoStakkert! werden de verschillende kleurlagen samengevoegd.  Het Infrarood beeld werd voor 25% gebruikt in de RGB beelden.

Geert Vandenbulcke

Reacties

Zeer mooie opnames!
Mooie foto's!

Reageer