De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

10 jaar PIKA op Crni Vrh MPC106

Volgend jaar viert de Crni Vrh sterrenwacht in Slovenië z'n 40ste verjaardag, VVS-astrogeschiedenis ging alvast een kijkje nemen.
In 1975 begon Herman Mikuz, professor aan de faculteit wiskunde/fysica van de  Universiteit Ljubljana, waarnemingen te verrichtten vanaf een donkere plek in Crni Vrh, het hartje van Slovenië. In 1985 werd het huidige observatorium aan de rand van de donkere bossen in Crni Vrh gebouwd en verkreeg het team de MPC 106 aanduiding van het Minor Planet Center.
Vanaf 1985 begon het team met astrofotografie op GAF500 film, die gevoeliger was voor de rode kleur en overigens in België werd geproduceerd. In het toenmalige Joegoslavië wist het team de film canisters en een 19cm f/4 Schmidt-Cassegrain telescoop, gebouwd door Lichtenknecker in 1982, het land binnen te smokkelen. In 1991 werd Slovenië een onafhankelijke natie en verkreeg het team een 36cm f/11 Schmidt-Cassegrain telescoop die werd ingezet in hun ACIT-programma (Automatic Comet Imaging Telescope).
Vanaf 1997 werden de telescopen tevens ingezet voor het observeren van Aardscheerders en de planetoïden in de asteroïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter.
Bij de aanvang van het nieuwe millennium verkreeg het team een geldschieter die het observatorium wou voorzien van een 60 cm reflector. In de zomer van 2002 werd deze telescoop gerealiseerd en op 17 september 2002 verkreeg de 60 cm f/3.3 deltagraaf first light.
Sinds de winter van 2004 werkt het Crni Vrh observatorium volledig autonoom en kan de resem aan telescopen vanaf Ljubljana worden aangestuurd. De 60 cm Bruno Cichocki (1908-2001) reflector wordt ingezet voor het PIKA komeet & asteroïden project, maar tevens voor de detectie van supernova's. Bovendien kan de telescoop worden ingeschakeld om het optisch nagloeien van Gamma-flitsen, veroorzaakt door hypernova's of de samensmelting van twee neutronensterren, te observeren.
In 2007 voerde Slovenië een strengere wetgeving in om lichtvervuiling tegen te gaan. Het land beschikt in diverse natuurparken over zeer donkere waarneemplaatsen. Het grote publiek wordt doorverwezen naar de Javornik sterrenwacht, gelegen op 1140 m hoogte nabij Vodice, op 10 kilometer van Crni Vrh.


De auteur en professor Herman Mikuz nabij de geautomatiseerde 60 cm f/3.3 Cichocki deltagraaf in de Crni Vrh sterrenwacht in Slovenië.
(Foto: Philip Corneille FRAS)

Reageer