De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

120 jaar Mars telescoop

De Amerikaanse zakenman/wiskundige/astronoom Percival Lowell (1855-1916) was sinds zijn jeugd gefascineerd door het ontstaan van het Zonnestelsel en de protoplanetaire schijf theorie voorgesteld door de Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804). Na een lange diplomatieke loopbaan keerde Percival Lowell in 1893 terug naar de VSA, waar hij al zijn tijd besteedde aan het oprichten van een sterrenwacht op het Colorado plateau nabij Flagstaff in het noorden van de staat Arizona. Lowell was gefascineerd door de waarnemingsverslagen van de Italiaanse astronoom Giovanni Virginio Schiaparelli (1835-1910) waarin sprake was van "kanalen" op de planeet Mars. Schiaparelli kreeg problemen met zijn gezichtsvermogen en Lowell was vast besloten om de waarnemingen van de rode planeet verder te zetten. In juli 1896 verkreeg Lowell zijn 60 cm Clark refractor, waarmee hij de planeet Mars, vooral tijdens de tweejaarlijkse oppositie, tot in de kleinste details observeerde.
In twintig jaar tijd creeërde Percival Lowell diverse Mars globes en bleef tot aan zijn dood geloven in het bestaan van "kanalen" op de rode planeet. Na Lowell's overlijden bleef een sterk gemotiveerd team astronomen onder leiding van de broers Vesto Melvin Slipher (1875-1969) en Earl Charles Slipher (1883-1964) het werk op het Lowell observatorium, bijgenaamd 'Mars Hill', verder zetten.

In 1965 verkreeg het gebouw met houten koepel dat de 60 cm f/16 "Mars telescoop" refractor herbergt, de titel National Historic Landmark en in 2014 bracht de Lowell sterrenwacht in samenwerking met vrijwillige amateur-telescopen Euro 250000 bijeen om de historische telescoop tegen 2015 in ere te herstellen. In december 2015, na twintig maanden gedetailleerd restaureren, werd de "Mars telescoop" opnieuw ingehuldigd als het outreach instrument op de Mars Hill sterrenwacht. In tussentijd werden twee boeken uitgegeven over deze prachtige refractor:

Images of America: Lowell Observatory (Euro 25.00)


The Far End of the Journey: Lowell Observatory’s 24-inch Clark Telescope (Euro 60.00)

Wie interesse heeft in een gedetailleerde replica van de Lowell Mars globes, kan op de Planetenkugel website van Michael Plichta terecht:

http://www.marsglobes.de/
 

Anno 2016 beschikt de Lowell sterrenwacht over drie locaties; de historische site Marshill, de Mesa Anderson site 12 kilometer ten zuidwesten van Flagstaff en de 2360 m hoog gelegen Happy Jack mountain in het Coconino bosreservaat nabij Sedona, 55 kilometer ten zuidwesten van de Lowell sterrenwacht, waar de 4,30 m DCT - Discovery Channel Telescope werd ondergebracht.
 

 

Reageer