De werkgroep astro-geschiedenis richt zich tot alle V.V.S.-leden met een interesse voor de historische achtergrond bij de vele aspecten van theoretische en praktische sterrenkunde.

U bent hier

125 jaar BAA


Durham observatory gaat prat op de langst ononderbroken meteorologische waarnemingen. (Bron: BAA)

In 1820 werd in Londen de Royal Astronomical Society (RAS) opgericht ter promotie van sterrenkundig onderzoek, destijds voornamelijk uitgevoerd door "gentlemen astronomers". In 1831 kreeg het genootschap het predicaat "Royal" en vanaf 1915 werden vrouwelijke astronomen toegelaten om lid te worden en om de bijeenkomsten te Burlington House bij te wonen. Sinds 1827 verwierf de RAS wereldwijd erkenning dankzij de publicatie van de bekendste wetenschappelijke journals; Monthly Notices of the RAS (MNRAS) en GeoJI in geophysica. Sinds 1997 kwam daar het uitstekende A&G (Astronomy & Geophysics) bij.

In oktober 1890 werd de British Astronomical Association (BAA) opgericht om amateur-astronomen in Groot-Brittannië te ondersteunen bij hun samenwerking met professionele collega’s. In de beginjaren was de BAA een tegenhanger van de RAS en organiseerde de vereniging haar eigen specifieke werkgroepen, waaronder de Zon en planeten secties de voornaamste bleken. Op die manier stond de BAA model voor astronomische verenigingen wereldwijd. Sinds 1891 publiceert men de waarnemingen in "The Journal of the BAA".
Anno 2015 viert de BAA haar 125ste verjaardag en telt de vereniging 17 werkgroepen. Bovendien beschikt de BAA website over een interessant forum met actieve bijdragen van amateur-astronomen.

De VVS-werkgroep astrogeschiedenis onderhoudt nauwe contacten met beide verenigingen.
Meer info:
https://www.britastro.org/

 

Deel deze pagina

Reacties

Klein foutje: in Londen in 1890, niet 1820. Meer in het bijzonder in oktober 1890.
RAS = 1820 BAA = 1890 VVS = 1944 ALPO = 1947

Reageer