De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

15 jaar Edgar Wilson prijs voor amateur kometen-jagers.


In april 2013 bezocht de auteur de amateur-astronoom Steven Lee in Coonabarabran, New South Wales - Australië.
In 1999 was Steven Lee de eerste laureaat van de Edgar Wilson award en hij besteedde het prijzengeld aan de bouw van zijn privé sterrenwacht met een 50 cm reflector (Foto: Philip Corneille) 

Sinds 1999 reikt het Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO in Cambridge, Massachusetts - VSA) de internationale Edgar Wilson award uit aan amateur-astronomen die gepassioneerd op zoek gaan naar kometen. De prijs ontstond uit het nalatenschap van de Amerikaanse zakenman Edgar Wilson uit Lexington, Kentucky die een grote belangstelling had voor astronomie en de promotie ervan in het bijzonder.
De jaarlijkse Edgar Wilson prijs wordt uitgereikt aan de amateur-astronoom die met zijn/haar apparatuur een komeet ontdekt of een uiterst belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de studie van kometen. Het prijzengeld schommelt tussen de 20.000 en 40.000 US Dollars, waarmee de amateur-astronoom zijn/haar waarnemingsapparatuur kan uitbreiden.
Het reglement van de  Internationale Astronomische Unie (IAU) inzake naamgeving van kometen stipuleert dat kometen worden genoemd naar de familienaam van hun ontdekker (tot maximaal drie namen voor afzonderlijke ontdekkingen van dezelfde komeet gemeld aan CBAT - Central Bureau for Astronomical Telegrams) of naar de naam van het observatorium (Pan-STARRS, ISON, Tenagra,...).
Wanneer een heldere komeet door veel waarnemers wordt ontdekt krijgt deze een algemene naam zoals bijvoorbeeld "Eclips komeet" of "Grote komeet van 2014".

BIj de laureaten 2014 vinden we Claudinne Rinner, de eerste Française die een komeet ontdekt in het nieuwe millennium alsook Vitali Nevski en Artyom Novichonok voor hun ontdekking van komeet C/2012 S1 ISON.

Edgar Wilson Award - laureaten 2014

Michael Schwartz uit Rio Rico, VSA - diverse kometen genaamd Tenagra
Paulo Holvorcem uit Porto Seguro, Brazilië - komeet C/2013 D1
Masayuki Iwamoto uit Awa, Japan - komeet C/2013 E2
Vitali Nevski uit Vitebsk, Wit-Rusland - komeet C/2012 S1 ISON
Artyom Novichonok uit Kondopoga, Rusland - komeet C/2012 S1 ISON
Claudinne Rinner uit Ottmarsheim, Frankrijk - drie kometen genaamd MOSS vanuit Marokko

 

15 jaar Edgar Wilson prijzen:
http://www.cbat.eps.harvard.edu/special/EdgarWilson1.html

IAU naamgeving kometen:
http://www.cbat.eps.harvard.edu/cometnameg.html

Amateur kometenjagers succes verhalen:
http://www.cometchaser.de/discoverystories/country.html

Amateur kometen waarnemers:
http://www.cometchaser.de/observers/names.html 

 

Reageer