De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

15 jaar Mercator telescoop

Sinds december 2000 is de 1,20 m Mercator telescoop op het Canarische eiland La Palma, België's grootste telescoop. (Foto: Philip Corneille - VVS Astrogeschiedenis)

In 1998 resulteerde de samenwerking tussen het Instituut voor Sterrenkunde (IvS) van de KU Leuven en het Observatoire de Genève in de realisatie van een Belgische 1,20 m reflector gebaseerd op de Zwitserse 1,20 m Euler telescoop in Chili. Op 17 december 2000 verwierf de Leuvense telescoop “First light” van op zijn nieuwe stek op de ORM sterrenwacht, La Palma - Canarische eilanden.
In februari 2001 werd het samenwerkingsverdrag in Madrid ondertekend door de voorzitter van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en door de voorzitter van de Franstalige Commissie Sterrenkunde & Geofysica van het FNRS. België's grootste telescoop werd op 10 oktober 2003 officieel ingehuldigd door Marleen Vanderpoorten, toenmalig Minister van Onderwijs en Vorming.
De telescoop werd “Mercator” genoemd naar de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator (1512-1594) die aan de Leuvense universiteit studeerde en les gaf. Diverse doctoraatsstudenten werkten, onder leiding van Professor Christoffel Waelkens, aan nieuwe instrumenten voor de 1,20 m reflector maar de telescoop is vooral bekend voor het wetenschappelijk onderzoek van Professor Conny Aerts inzake asteroseismologie (analyse van de interne structuur van pulserende sterren).
Anno 2016 blijft de ORM sterrenwacht op La Palma, met intussen een 15-tal telescopen, de op één na beste waarnemingsplek van het noordelijk halfrond. De recente inspanningen van het KU Leuven team in het specifieke domein van de asteroseismologie kaderen in een internationale samenwerking waarin Europse astronomen het voortouw blijven nemen!

Meer info in het volgende nummer van ZENIT en op kuleuvenblogt:
http://kuleuvenblogt.be/2015/10/27/life-at-the-mercator-telescope-on-la-palma/

Reageer