De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

20 jaar Caldwell DSO-lijst

Sterrenkaart met de posities van de 109 Deep Sky Objecten uit de Caldwell-Moore lijst (Bron: Wikipedia)

In december 1995 verscheen de Caldwell-Moore lijst van Deep Sky Objecten (DSO) voor het eerst in het Amerikaanse astronomie tijdschrift Sky & Telescope (S&T). Deze DSO-lijst was opgesteld door wijlen Sir Patrick Moore (1923-2012) ter aanvulling van de bekende Messier lijst maar met de bedenking in het achterhoofd dat de objecten vanuit Groot-Brittannië konden waargenomen worden met een kleine telescoop. De volledige naam van werelds meest bekende amateur-astronoom was immers Patrick Alfred Tremayne Caldwell-Moore en op die manier bekwam hij de “C” lijst ter aanvulling van de “M” lijst (Charles Messier). Later werd deze lijst uitgebreid met objecten in het zuidelijke halfrond, genummerd volgens declinatie. Het sterrenbeeld Cassiopeia bleef Moore’s favoriet temeer omdat het zes Caldwell objecten bevat.

Op 9 december 2015 is het alweer 3 jaren geleden dat Sir Patrick Moore overleed... zijn overlijden sloeg de sterrenkundige gemeenschap met verbazing, temeer omdat men reeds begonnen was met de voorbereidingen voor z'n 90ste verjaardag. Een verjaardag die uiteindelijk toch werd gevierd tijdens AstroFest 2013 te Londen door het BBC-team van het wereldberoemde " The Sky At Night " TV-programma.

In dit team zat ondermeer de Britse komiek/amateur-astronoom Jonathan Culshaw maar tevens  Brian May ( gitarist van de Britse popgroep Queen en tevens professor in de Astrofysica). In 2007 behaalde Brian May zijn doctoraat AstroFysica aan het Imperial College London en momenteel werkt hij mee aan het "New Horizons" project waarbij de dwergplaneet Pluto werd gefotografeerd en binnenkort nog twee Kuipergordel objecten worden benaderd.

Momenteel loopt op de Vlaamse radiozender Klara een herdenking “150 jaar Johan Sibelius” en hierbij halen we een muzikale anekdote aan. In april 1957 verkoos de BBC het werk " The Planets " van de Britse componist Gustav Holst als intro-muziek voor het nieuwe programma " The Sky At Night " maar daar was de Britse excentriekeling Patrick Moore helemaal niet mee tevreden.
Patrick Moore was ervan overtuigd dat het werk van Holst gebaseerd was op de rol van de planeten in Astrologie ~sterrenwichelarij en niet op de pure wetenschap Astronomie ~Sterrenkunde 
Hij verkoos het werk van Sibelius en op deze manier weerklonk " At the Castle Gate " als intro-muziek voor meer dan 750 uitzendingen van de “ Sky At Night “... naast het TV-nieuws, het langstlopende TV-programma !


De auteur tijdens een ontmoeting met de Britse excentriekeling in Patrick Moore's huis " FarThings " in Selsey GB, zomer 2011. (Foto: Philip Corneille FRAS)

In de komende maanden verzorgt de VVS-werkgroep Astrogeschiedenis enkele voordrachten rond dit thema in binnen- en buitenland…

 

Reageer