De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

200 jaar RAS

Aanvankelijk werd de 'Astronomical Society of London' bedacht op 12 januari 1820 toen 14 heren aan tafel gingen zitten in de Vrijmetselaar's Tavern, in Lincoln's Inn Fields, London.
Deze 'gentlemen-astronomers' gemeenschap verkreeg pas op 7 maart 1831 de Koninklijke benaming toen Willem IV een Royal charter ondertekende en de vereniging de ' Royal Astronomical Society' werd.

Sindsdien werd de Royal Astronomical society (RAS) wereld's voornaamste genootschap voor de promotie van sterrenkunde, planetaire wetenschappen en geofysica.
Het RAS hoofdkwartier is gevestigd in Burlington House in hartje Londen nabij Piccadilly Circus en het impressionante historische gebouw bevat een bibliotheek met een zeer grote collectie boeken en journals over astronomie en geofysica
Deze unieke collectie van zeldzame boeken is vergelijkbaar met die van de Royal Observatory in Edinburgh
en bevat historische boeken van Copernicus, Galileo Galilei, Newton, Halley,... alsook de Herschel archieven.
Wereldwijd telt de RAS 3000 Fellows, amateur- en/of professionele astronomen die worden voorgedragen omwille hun bijdrage tot de sterrenkunde en door de RAS council tot Fellow worden verkozen en de titel FRAS mogen gebruiken.
Leden van het grote publiek krijgen de mogelijkheid om Friend van de RAS te worden om tevens gebruik te kunnen maken van de unieke RAS bibliotheek en wetenschappelijke voordrachten bij te wonen gegeven door bekende astronomen.
In 2020 wordt de RAS twee eeuwen oud...

http://www.ras.org.uk/library/treasures-of-the-ras

 

 

Reacties

MN van RAS De eerste uitgave dateert van 1827, maar nu staan de Monthly Notices van de RAS - Royal Astronomical Society online: http://mnras.oxfordjournals.org/content/by/year

Reageer