De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

4 decennia Viking op Mars

.

Traditionele NASA-JPL pins die voor onbemande ruimtevaart missies worden uitgegeven door Caltech - Pasadena, Californië - VSA.  (Foto: Philip Corneille FRAS)

Wijlen planetair wetenschapper Carl Sagan (1934 - 1996) schonk aandacht aan de Viking missies in de TV-reeks "Cosmos". (Foto: NASA-JPL)

Op 20 juli 1976 landde de 576 kg zware Viking 1 lander in "Chryse Planitia" op de rode planeet. Viking 1 bleef operationeel gedurende 2245 sols en werd op 13 november 1982 uitgeschakeld om budgettaire redenen.
Op 3 september 1976 volgde Viking 2 in "Utopia Planitia" op Mars. Viking 2 bleef operationeel gedurende 1281 sols en viel op 11 april 1980 uit door defecte batterijen.

Opmerkelijk feit was de opening van het National Air & Space Museum (NASM) op de mall in Washington D.C. waarbij het lint werd doorgeknipt door een reserve Viking arm die werd aangestuurd vanaf de Viking ruimtetuigen in een omloopbaan rond de rode planeet, via het wereldwijde NASA Deep Space Network (DSN) van volgstations.

De VVS-werkgroep Astrogeschiedenis assisteerde op vrijwillige basis aan het virtuele Viking museum waarin online alle Viking-gerelateerde publicaties te consulteren zijn via:

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/exhibit/the-viking-mars-mission/RQKiJsUJbOktIw

Mars literatuur: http://mars-literature.skynetblogs.be/


 

Reageer