De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

45 jaar Fallen Astronaut

Video-reeks " Born in Antwerp " over Paul Van Hoeydonck met medewerking van Danny Van Hoecke ( Euro Space Society ):

https://vimeo.com/181909412

 


Artistieke impressie van het moment waarop Apollo 15 astronaut David Scott het Fallen Astronaut beeldje op het Maanoppervlak plaatst.
Van het eigenlijke moment zijn geen foto's beschikbaar, aangezien NASA Mission Control niet op de hoogte was van het kunst gebeuren.
(Foto: Ed Hengeveld/Danny Van Hoecke)

Na de historische Apollo 11 Maanlanding van juli 1969 opperde de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck (°1925) het idee om de bemande ruimtevaart te eren met een kunstwerk op de Maan.
Een ongelooflijk maar waar gebeurd verhaal van de samenwerking tussen een Belgische kunstenaar en Amerikaanse Apollo astronauten die uiteindelijk leidde tot het eerste kunstwerk op de Maan.
Tijdens de Apollo 15 missie plaatste commandant David Scott het 8,5 cm aluminium Fallen Astronaut beeldje op het Maanoppervlak tesamen met een bordje met daarop de 14 namen van de  astronauten/kosmonauten die destijds het leven lieten tijdens (de training voor) een ruimtevaart missie.

Danny Van Hoecke (Euro Space Society en VVS werkgroep Ruimtevaart & Astrogeschiedenis) had een uitgebreid interview met de Belgische kunstenaar en schrijft hierover in BIS Spaceflight magazine Oktober 2015.
Het magazine is verkrijgbaar via http://www.bis-space.com/what-we-do/publications

Meer info: http://paulvanhoeydonck.com/man-on-the-moon.html

In het nieuws 2013:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/cultuurenmedia/1.1627989
en

http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/46821-enige-kunstwerk-op-de-maan-belgisch

 

 

 

Reageer