De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

50 jaar geleden: Aarde vanuit omloopbaan rond de Maan

Sovjet-Russische propaganda items ter ere van de onbemande Maan successen. (Foto: Philip Corneille)

Tussen 1959 en 1973 behaalden de Russen het ene succes na het andere inzake onbemande ruimtevaart voor Maanonderzoek, hetgeen resulteerde in wetenschappelijke data maar tevens in prachtige boeken en propaganda materiaal. Echter, wanneer de Sovjets er in maart 1966 in slaagden om het onbemande Luna 10 ruimtetuig in een omloopbaan rond de Maan te brengen, had dit ruimtetuig geen camera aan boord!

Op deze manier gingen de Amerikanen in augustus 1966 met de eer lopen, toen NASA's onbemande Lunar Orbiter 1 de eerste foto van de Aarde maakte vanuit een omloopbaan rond de Maan. Deze zwart/wit foto verwierf niet de bekendheid van de kleurrijke Apollo 8 "Earthrise" foto maar was een opsteker voor het Amerikaanse ruimtevaart-programma.


Op 23 augustus 1966 fotograafde de onbemande Lunar Orbiter 1 onze thuisplaneet vanuit een omloopbaan rond de Maan. De foto werd via het NASA-DSN (Deep Space Network) volgstation te Robledo de Chavela, nabij Madrid, naar de VSA door gestuurd. (Foto: NASA)

 

Meer info:
http://www.space.com/12707-earth-photo-moon-nasa-lunar-orbiter-1-anniversary.html

http://www.moonviews.com/2011/01/have-you-seen-this-large-lunar-orbiter-earthrise-presenta...

 

Reageer