De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

7 decennia radio astronomie Down Under

Radio-astronomie is een deelgebied binnen de sterrenkunde dat golflengten van 0,4 millimeter tot 10 m bestudeerd. In 1947 realiseerde een groep Australische radio-astronomen de allereerste radio-interferometer door het koppelen van diverse militaire radar antennes om de Zon waar te nemen. Deze succesvolle realisatie werkte als een katalysator voor de ontwikkeling van radio astronomie in Australië, waarbij belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen elkaar opvolgden. Anno 2017 blijft het dun-bevolkte Australische continent een leidinggevende rol spelen bij de uitbouw van toekomstige radio telescopen.

Binnenkort een uitgebreid artikel in het Nederlandstalige blad ZENIT...

Tussen 1967 en 1984 herbergde het Paul Wild observatorium de Radio-Heliograaf, bestaande uit 96 open schotel 13,7m antennes, maar sinds 1988 is het de thuisbasis van de Australia Telescope Compact Array, bestaande uit 7 identieke 22m radio schotels.
(Philip Corneille)


In 1962 werd de 64m Parkes dish operationeel in het zuidelijke halfrond en anno 2017 viert NASA de 55ste verjaardag van de ondersteuning voor onbemande ruimtevaart missies (1962 Mariner 2 Venus).
(Philip Corneille)

NASA's 70m DSS43 blijft de grootst beweegbare radio schotel van het zuidelijke halfrond. Anno 2017 viert NASA de 52ste verjaardag v/h Canberra Deep Space Communication Complex volgstation.
(Philip Corneille)

 

 

Reageer