De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Aftellen... nog 3 dagen tot Pluto-Charon

De meest recente beelden van de dwergplaneet Pluto vertonen geologische kenmerken die ons herinneren aan de donkere vlekken gezien op de Saturnus-maan Titan, tijdens de landing van de Europese Huygens probe in januari 2005.
New Horizons's foto's wijzen duidelijk uit dat de dwergplaneet, net als onze Maan, twee verschillende zijden vertoont... nog 3 dagen en de anticipatie stijgt ten top!
(Foto: NASA/JHU-APL)
 

Ondertussen is duidelijk geworden dat de zuidpool van de raadselachtige dwergplaneet reeds twee decennia een antarctische winter ondergaat, waarbij de enige lichtinval een zwakke weerkaatsing is afkomstig van de grootste maan Charon.
Deze donkere ijskoude periode zal nog 80 jaren aanhouden vooraleer Pluto op een gedeelte van z'n omloopbaan komt waarbij het Zonlicht de zuidelijke pool opnieuw kan belichten.
(Foto: NASA/JHU-APL)

Tot woensdag 15 juli 2015 moet men het doen met artistieke impressies, zoals deze door de Nederlandse space artist Ed Hengeveld van de New Horizons passage nabij Pluto-Charon. (Foto: Philip Corneille/Ed Hengeveld)

TV Tip:
Op dinsdag 14 en woensdag 15 juli geeft National Geographic Channel speciale uitzendingen inzake Pluto en de New Horizons missie.
Op maandag 20 Juli geeft de BBC een uitgebreide Sky At Night documentaire met de allernieuwste informatie: Pluto Revealed !

Reageer