De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Aftellen... nog 48 uren tot Pluto-Charon

85 jaar nadat de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh Pluto aan de rand van het Zonnestelsel ontdekte, heeft deze dwergplaneet slechts één derde van z'n 248 jaar durende omloopbaan om de Zon afgelegd.
Binnen 48 uren krijgt men de allerbeste close-up beelden van het Pluto-Charon systeem tijdens de passage van het onbemande New Horizons ruimtetuig, gelanceerd op 19 januari 2006, en momenteel op minder dan 1 miljoen kilometer van Pluto-Charon verwijderd..

De voorbije dagen hielden NASA en JHU-APL zich bezig met de verwerking van de foto's gemaakt van de naar elkaar gerichte kanten van Pluto en de grootste maan Charon.
Echter tijdens de nabije passage, waarbij New Horizons, met een snelheid van 13,8 km/seconde, op 12500 km nabij Pluto en op 28800 km nabij Charon zal passeren, krijgt men de andere kant van beide lichamen in het vizier.
De dwergplaneet blijkt een beige-oranje kleur te hebben, terwijl de grootste maan Charon duidelijk een grijze tint vertoont.
De meest recente beelden zijn terug te vinden op:
http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/index.php

 

Tot woensdag 15 juli 2015 moet men het doen met artistieke impressies, zoals deze door de Nederlandse space artist Ed Hengeveld van de New Horizons passage nabij Pluto-Charon. (Foto: Philip Corneille/Ed Hengeveld)

TV Tip:
Op dinsdag 14 en woensdag 15 juli geeft National Geographic Channel speciale uitzendingen inzake Pluto en de New Horizons missie.
Op maandag 20 Juli geeft de BBC 4 een uitgebreide Sky At Night documentaire met de allernieuwste informatie: Pluto Revealed !

Reageer