De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Aftellen... nog 7 dagen tot Pluto-Charon


Impressie van de New Horizons passage nabij Pluto-Charon op dinsdag 14 juli 2015 (Foto: Philip Corneille/Ed Hengeveld)

Met minder dan één week te gaan, hebben NASA en JHU-APL (John Hopkins University – Applied Physics Laboratory) een voorlopige kaart van Pluto vrijgegeven gebaseerd op de data van 07 juli 2015.
Zie: http://www.nasa.gov/feature/new-horizons-map-of-pluto-the-whale-and-the-donut

Het ziet er in elk geval naar uit dat de artistieke impressie van New Horizons’s passage nabij Pluto-Charon, gemaakt op aanvraag van VVS-werkgroep Astrogeschiedenis door de Nederlandse space artist Ed Hengeveld, aardig in de buurt van de werkelijkheid komt. Hengeveld koos voor een eerder klassiek beeld van een ijzig KBO - Kuiper Belt Object voorbij de baan van Neptunus.

Artistieke impressies spelen steeds een grotere rol in wetenschappelijke outreach. Deze illustratie kwam bij Dr Alan Stern van het New Horizons team terecht en werd reeds opgepikt door diverse nieuwsmedia, waaronder de Planetary Society en de BIS - British Interplanetary Society . We verwijzen tevens naar onze bijdrage hieromtrent in CAP-Journal  17, Communicating Astronomy with the Public, het officiële outreach magazine van de IAU – Internationale Astronomische Unie:  http://www.capjournal.org/issues/17/

Ondertussen krijgen wetenschappers steeds betere Pluto-opnames via New Horizons hoge resolutie LORRI camera, maar dit is tevens het geval voor de dwergplaneet Ceres die door het ruimtetuig Dawn in detail wordt gefotografeerd.
Gisteren gaf het SETI-instituut de resultaten uit van een online rondvraag voor de naamgeving  van geologische kenmerken op de dwergplaneet Pluto:
Thematisch:
http://www.ourpluto.org/pluto

Spreadsheet:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pz1AF-fe0TV9YcNl502ThK04hxigxtv04GqtJ380E3I/edit?pli=1#gid=0

TV Tip:
Op dinsdag 14 en woensdag 15 juli geeft National Geographic Channel speciale uitzendingen inzake Pluto en de New Horizons missie.
Op maandag 20 Juli geeft de BBC een uitgebreide Sky At Night documentaire met de allernieuwste informatie: Pluto Revealed !

 

Reageer