De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend

Hoewel dit op het eerste zicht niets met sterrenkunde heeft te maken, en al zeker niet met sterrenkundegeschiedenis, is het alvast het begin van iets nieuws.

De eerste vijf zogenaamde 'Frank De Winne mandaten' binnen het programma 'Vlaamse ruimtevaarteconomie' zijn toegekend. Met dat programma wil Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) onder meer de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden.

 

  • Enrico Anfuso (Vrije Universiteit Brussel) voert onderzoek naar thermische beschermingssystemen om capsules te beschermen tegen de extreme hitte die optreedt tijdens de atmosferische terugkeer in de dampkring.
  • Hanne Baeke (KU Leuven) wil met haar doctoraat de kennis van ruimteweer rond gemagnetiseerde (Mercurius) en niet-gemagnetiseerde (Maan) rotsachtige lichamen verbeteren.
  • Max Kiewiet (Universiteit Gent) wil in zijn project lasers en detectoren met lage ruis integreren op commerciële fotonische chips.
  • Vjera Radonicic (Vrije Universiteit Brussel) onderzoekt één van de meest intrigerende wetenschappelijke vragen van het moment, namelijk het bestaan van leven in buitenaardse omgevingen.
  • Catho Schoenmaekers (Universiteit Antwerpen) probeert de effecten van ruimtevaart op het menselijk lichaam bloot te leggen.

 

Meer erover vindt u hier.

Reageer