De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Amateur-astronoom John L Dobson overleden

De Amerikaanse amateur-astronoom John Lowry Dobson, wereldwijd gekend als de "side walk" astronomer, is overleden op 98-jarige leeftijd.

 

Op donderdagavond 15 januari 2014 brachten de websites van de AAVSO.org en SidewalkAstronomers.us het droevige nieuws van het overlijden van werelds beroemdste amateur-astronoom John Lowry Dobson (1915-2014). Hij zal voor altijd herinnerd worden dankzij zijn design van de Dobson reflector, die met eenvoudige middelen door amateurs kon worden gebouwd.
John Lowry Dobson werd op 14 september 1915 te Peking in China geboren en had als tiener een interesse in kosmologie.
In 1927 verhuisde het gezin terug naar de V.S.A. waarna John’s interesse in sterrenkunde en kosmologie werd aangewakkerd. In 1943 behaalde hij een Master diploma in Scheikunde aan de University of California – campus Berkeley en werkte hij enige tijd in het Ernest Lawrence laboratorium.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam John Dobson in aanraking met de Vedanta Hindoe-filosofie en werd hij monnik in de Vedantische klooster gemeenschap van San Francisco. Echter, in 1967, na 23 jaren als Vedantisch monnik, verliet hij het klooster en wijdde zich volledig aan (praktische) sterrenkunde en kosmologie.
Los van zijn afwijkende kosmologische voorliefde, bleek John Dobson over een enorme drijfkracht te beschikken om de wetenschap van de sterrenkunde tot bij het grote publiek te brengen. Dit mag letterlijk worden genomen want in 1967 was John Dobson mede-oprichter van de “Sidewalk Astronomers” (stoeprand astronomen), een organisatie van amateur-astronomen met leden tussen de leeftijd van 12 en 92 jaar.
Zodra het weer boven San Francisco het toeliet, trokken de stoeprand astronomen erop uit en stelden hun telescopen gewoon op het trottoir ter beschikking van toevallige voorbijgangers zodat deze een blik konden werpen op de Maan en planeten. Begin de jaren 1970 perfectioneerde John de optische en mechanische onderdelen van de grote spiegeltelescopen die als Dobson spiegeltelescopen wereldwijd bekend werden. Ondanks het succes heeft John Dobson nooit een patent genomen op de “Dobsonian” want hij beschouwde de telescoop als een niet-uitvinding en de sterrenhemel is er voor iedereen op Aarde.

John Dobson schreef drie boeken:  “How and Why to make a User-Friendly Sidewalk Telescope” (1991), “Beyond Space and Time” (2004) en ”The Moon is New: Time Comes In With a Minus Sign” (2008).
Tot op latere leeftijd bleef John Dobson uiterst actief in het wereldtje van de Amateur Telescope Makers (ATM) en hij was meerdere malen aanwezig op de jaarlijkse Stellafane star party in Springfield,  Vermont – VSA. John Dobson overleed vreedzaam op 98-jarige leeftijd, maar de excentrieke Amerikaan zal in amateur-astronomie kringen eeuwige erkenning genieten als de grondlegger van de Dobson spiegeltelecoop. Moge hij rusten tussen de sterren!


John Dobson tijdens IYA-2009 (Copyright: Julie Sparenberg)

http://www.sidewalkastronomers.us

 

Reacties

afbeelding van wim.demeester
RIP John Dobson. Wat hij heeft betekend voor de visuele sterrenkunde is enorm!
Niet alleen voor de visuele sterrenkunde. Vooral sterrenkunde binnen het bereik brengen van de gewone man is volgens mij zijn verdienste.

Reageer