De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Amerikaanse astronoom Halton Arp overleden

Vorige week is de Amerikaanse astronoom Halton Arp (1927-2013) overleden. Hij was een vooraanstaand onderzoeker naar de interacties tussen sterrenstelsels en was onder meer bekend door zijn publicatie van de "Atlas of Peculiar Galaxies", een catalogus van 338 afwijkende sterrenstelsels die men eind de jaren 1960 niet in de destijds gebruikelijke categorieën kon onderbrengen.
In 1953 doctoreerde Halton Arp aan het California Institute of Technology (Caltech), waarna hij Edwin Hubble's onderzoek naar nova's in het Andromeda sterrenstelsel (M31) verder zette. Gedurende een periode van 28 jaren was Arp verbonden aan de Palomar sterrenwacht in San Diego en het Mount Wilson observatorium in Los Angeles. Destijds beschikten beide sterrenwachten immers over de grootste telescopen ter wereld, respectievelijk de 5,10 m Hale reflector en de 2,50 m Hooker reflector, uiterst geschikt voor het waarnemen van sterrenstelsels.
Tijdens zijn onderzoek naar quasars, astronomische objecten geassocieerd met de kern van active sterrenstelsels, bekritiseerde hij de Big Bang theorie over het ontstaan van het heelal. Halton Arp ondersteunde de roodverschuiving kwantisatie theorie om de uitdijing van het heelal aan de hand van de kosmologische roodverschuiving van de verst verwijderde sterrenstelsels te verklaren.
Nadat hem observatie-tijd op de 5,10 m Hale reflector werd ontzegd, verhuisde Halton Arp in 1983 naar Duistland, waar hij een post kreeg aan het Max Planck Instituut voor Astrofysica in Garching-bei-Munchen. In 1984 won hij de Duitse Humboldt wetenschapsprijs.
Halton Arp overleed op zaterdag 28 december 2013.

http://www.haltonarp.com/

Amerikaanse astronoom Halton Arp overlden

Reacties

afbeelding van Bruno Billiaert
Is Arp uiteindelijk teruggekomen van zijn afwijzing van de Big Bang?

Reageer