De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Boek: A Certain Instrument For Seeing Far

De lange en vruchtbare samenwerking tussen amateur-astronoom en telescopenverzamelaar Peter Louwman en de wetenschapshistoricus Huib Zuidervaart culmineerde in een prachtig boek over de geschiedenis en evolutie van de telescoop. Het Engelstalig boek is getiteld: " A Certain Instrument For Seeing Far - Four Centuries of Styling The Telescope, Illustrated by a Selection of Treasures from the Louwman Collection of Historic Telescopes".
Het boek telt 12 hoofdstukken; (1) Introduction, (2) The Invention of the Telescope, (3) The Telescope in the Early 17th Century, (4) The Emergence of New Technology, (5) The Huygens Brothers, (6) Styling The Telescope, (7) The Reflecting Telescope, (8) Special Developments in the 18th Century, (9) The 19th Century, (10) Dutch Influence in Japan, (11) The Binocular Telescope, (12) Special Developments in the Late 19th and 20th Century, (13) Telescope Curiosities.
Elk hoofdstuk is rijkelijk geïllustreerd aan de hand van unieke telescopen uit de verzameling van Peter Louwman, die reeds een halve eeuw antieke en klassieke telescopen en verrekijkers verzamelt. De Louwman Collection of Historic Telescopes in Den Haag staat bekend als één van de meest volledige verzamelingen van oude telescopen en daaraan gerelateerde documenten in de wereld.
De auteurs focussen op de uitvinding van de telescoop als lenzenkijker in 1608 te Middelburg - Nederland, alsook op de rol die Nederland speelde bij de verspreiding en verdere ontwikkeling van de telescoop.
Aanvankelijk was de telescoop een curiositeit maar medio de 17de eeuw werd de lenzenkijker verder ontwikkeld voor militaire, maritieme en wetenschappelijke toepassingen. Nadat Christiaan Huygens in 1655 de ringen van de planeet Saturnus observeerde en de maan Titan ontdekte, begon hij, in samenwerking met Caspar Calthof, zelf lenzen te fabriceren teneinde een betere telescoop te ontwerpen.
De grote doorbraak van de telescoop als astronomisch instrument kwam in 1671, toen Isaac Newton er in slaagde om een spiegelkijker te bouwen.
De praktische verwezenlijking van de reflector lag aan de basis van de ontwikkeling van betere spiegels en uiteindelijk tot de grote telescopen op de hedendaagse professionele sterrenwachten. Echter de verbeteringen aan de achromatische refractor leidden op hun beurt tot een kwalitatieve variëteit aan verrekijkers, afgeleiden  en de moderne apochromaten.
Het boek werpt niet alleen een gedetailleerde kijk op de historische ontwikkeling van de telescoop maar laat de lezer tevens genieten van de buitengewoon mooie vormgeving en versiering van deze instrumenten. De meeste telescopen werden immers met dure materialen, zoals ivoor en goud, versierd, waardoor deze instrumenten aantrekkelijke en kostbare kunstwerken zijn geworden. De (genummerde) kleuren illustraties van unieke telescopen uit de Louwman collectie lenen zich uitstekend om een volledig overzicht te geven van alle toepassingen van de telescoop
Het prachtige boek werd gedrukt op hoge kwaliteit papier en sluit af met een uitgebreide bibliographie en index.  Als catalogus geeft dit boek een goed overzicht van de unieke verzameling van Peter Louwman, die diverse prijzen ontving voor zijn inspanningen ter promotie van de sterrenkunde. Last but not least, vernoemde de Internationale Astronomische Unie (IAU) een planetoïde naar de Nederlandse amateur-astronoom: 9697 Louwman.

Peter Louwman & Huib Zuidervaart
Wassenaar 2013 - Hardcover,  256 pagina's
ISBN:  978-90-79817-00-9
Prijs   € 85,00 te bestellen via:
http://louwmanmuseum.nl/stichting-louwman-historic-telescopes/boeken.aspx



 


 

Reageer