De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Boek: Analysis and Discussion of Mirror Materials for Past and Future Optical Astronomical Telescopes

In april 2014 verscheen de bachelor thesis, met als onderwerp de analyse van materialen gebruikt voor de spiegels van telescopen, van de Oostenrijkse astrofysica student Thomas Hofstätter in boekvorm. Het interessant werk is ingedeeld in vier hoofdstukken; beknopte geschiedenis van de telescoop bouw, materiaal theorie, gelaagde spiegels, toekomstvisie en conclusie.
In de beknopte geschiedenis geeft de auteur een overzicht van de voornaamste telescoop bouwers uit de 18de en 19de eeuw, waaronder William Herschel (1738-1822) en William Parsons (1800-1867). Parsons indrukwekkende 180 cm "Leviathan" reflector met een bronzen spiegel bleef van 1845 tot 1917 de grootste telescoop ter wereld.
Het tweede hoofdstuk geeft een overzicht van de diverse keramische glassoorten die voor de hoofdspiegels van professionele telescopen worden gebruikt. De speicifieke eigenschappen en thermische uitzettingscoefficient van diverse materialen wordt besproken, alsook het gebruik van vloeibare spiegels.
In het hoofdstuk gelaagde spiegels wordt aan de hand van een voorbeeld, de 2,0 m Tautenburg reflector, het productie proces, polijsten en het aanbrengen van coatings en hun beschermingslaag op een glaskeramische hoofdspiegel beschreven. De Tautenburg astrografische reflector heeft een 2,0 m hoofdspiegel uit Astro-Sitall en een 0,62 m secundaire spiegel uit ZeroDur.
Het laatste hoofdstuk bevat een overzicht en tot slot beschrijft de auteur het gebruik van lichtgewicht spiegels uit beryllium en ZeroDur met aangepaste coatings voor ruimtetelescopen.
Het boek sluit af met een beknopte bibliografie en uitgebreide index.


CreateSpace Independent Publishing (april 2014)
56 pagina's (April 2014)
ISBN: 978-1497599734
Prijs: Euro 30.00

Deel deze pagina

Reageer